Przepis
DróbPotrawy mięsne
Móżdżek wieprzowy z jajecznicą
Składniki
- 500 g móżdżku
- 100 g masła
- 1 duża cebula
- 4–6 jajek
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Móżdżek moczymy w wodze z octem i solą, następnie gotujemy, a po odcedzeniu i ostudzeniu usuwamy z niego wszystkie błony. Móżdżek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni i najpierw wrzucamy cebulę, następnie dodajemy móżdżek i smażymy razem 5 minut, na koniec wbijamy jaja, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy w trakcie ścinania się jaj. Podajemy jajecznicę na grzankach, posypaną pietruszką.
Moje ulubione śniadanie na niedzielę w latach komuny. Na przyszłą niedzielę będę znów miała na śniadanie bo udało mi się go dostać. Ciekawe czy mąż się też skusi na spróbowanie