Przepis
Składniki
- 5 dag miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 35 dag czekolady deserowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek rodzynek
- 8 łyżek koniaku lub brandy
- 3 łyżki kakao od obtaczania trufli
Sposób przygotowania
1. Kawę rozpuścić z 3 łyżkach świeżo zagotowanej wody i ostudzić
2. Rodzynki umyć, osączyć, zalać koniakiem i odstawić na 2 godziny.
3. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem
4. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
5. Do masy jajecznej dodawać porcjami czekoladę i kawę mieszając.
6. Na końcu włożyć rodzynki.
7. Wymieszać i odstawić aby masa ostygła i stężała.
8. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę czekoladową na grubość 2 cm i wstawić do lodówki na 2 godziny.
9. Ze stwardniałej masy wycinać kostki (2x2 cm) i obtoczyć w kakao.