Potrawy wegetariańskieSałatki
Sałatka Waldorf
Z pewnością znacie sałatkę Waldorf? W swojej podstawowej wersji składa się z jabłek, selera, orzechów włoskich i majonezu. Wymyślił ją w XIX wieku szef kuchni nowojorskiego hotelu Waldorf – Astoria. Przez wiele lat z pewnością zmieniano jej recepturę i obecnie przyrządza się sałatkę na rozmaite sposoby. To świetny i lekki samodzielny posiłek.
SAŁATKA WALDORF
Składniki:
SAŁATKA:
- po 200 g selera naciowego i winnych jabłek
- 100 g łuskanych orzechów np. włoskich
- 1 obrany banan
- 100 g majonezu np. Roleski
- 50 ml śmietany 30%
- sok z 1 cytryny
- liście zielonej sałaty
Sałatka Waldorf bez majonezu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Selera myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabne paseczki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Banana kroimy w plasterki i skrapiamy je częścią soku z cytryny, żeby nie ściemniały, orzechy siekamy.
Krok 2:
Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z resztą soku cytrynowego i śmietaną. Składniki sałatki wkładamy do szklanego naczynia, dodajemy połowę posiekanych orzechów, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Krok 3:
Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy w pucharkach na liściach sałaty, posypując każdą porcję resztą orzechów.
Więcej przepisów np. na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<
Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.