X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoWielkanocWołowina, Cielęcina

Befsztyk tatarski Macieja Kuronia

Dzisiaj uczta dla wszystkich fanów i wielbicieli mięsa. Befsztyk tatarski w towarzystwie grzybów, kaparów, korniszonów, cebuli i oczywiście surowego żółtka. Tatar to danie, które się kocha albo najprościej mówiąc nie do końca lubi. My z Bogusią bez wątpienia należymy do tej pierwszej grupy i bardzo lubimy raz na jakiś czas zjeść dobrego tatara. 

Befsztyk tatarski Macieja Kuronia

Przygotowanie:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 2 cebule
  • 2 korniszony
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 marynowane grzybki
  • 1 łyżeczka oliwy lub np. oleju
  • ew. łyżeczka musztardy, anchois lub np. sardynka
Dodatki
  • pieczywo
  • masło
  • zestaw przypraw: oliwa, pieprz, sól, papryka, przyprawa typu maggi

Składniki:

Krok 1:

Oczyszczoną dokładnie, umytą i osuszoną polędwicę, pokrój w cieniutkie plasterki, a następnie drobno posiekaj ostrym nożem. Chwilkę to potrwa, a ręka poboli, ale warto to zrobić ręcznie, bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Struktura mięsa jest inna i smakuje o niebo lepiej. 

Krok 2:

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie grzybki oraz korniszony jak najdrobniej posiekaj.

Krok 3:

Mięso wymieszaj z oliwą, musztardą i maggi. Podziel na 4 okrągłe porcje, na wierzchu każdej z nich zrób małe wgłębienie, a w nim umieść świeże żółtko. Obok ułóż porcje cebulki, kaparów, korniszonów i grzybków. Podawaj jako przystawkę z pieczywem, masłem oraz zestawem przypraw.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych mięsnych przepisów znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również