Przekąski na zimnoWielkanocWołowina, Cielęcina
Befsztyk tatarski Macieja Kuronia
Dzisiaj uczta dla wszystkich fanów i wielbicieli mięsa. Befsztyk tatarski w towarzystwie grzybów, kaparów, korniszonów, cebuli i oczywiście surowego żółtka. Tatar to danie, które się kocha albo najprościej mówiąc nie do końca lubi. My z Bogusią bez wątpienia należymy do tej pierwszej grupy i bardzo lubimy raz na jakiś czas zjeść dobrego tatara.
Befsztyk tatarski Macieja Kuronia
Przygotowanie:
- 500 g polędwicy wołowej
- 2 cebule
- 2 korniszony
- 6 żółtek
- 1 łyżka kaparów
- 4 marynowane grzybki
- 1 łyżeczka oliwy lub np. oleju
- ew. łyżeczka musztardy, anchois lub np. sardynka
Dodatki
- pieczywo
- masło
- zestaw przypraw: oliwa, pieprz, sól, papryka, przyprawa typu maggi
Składniki:
Krok 1:
Oczyszczoną dokładnie, umytą i osuszoną polędwicę, pokrój w cieniutkie plasterki, a następnie drobno posiekaj ostrym nożem. Chwilkę to potrwa, a ręka poboli, ale warto to zrobić ręcznie, bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Struktura mięsa jest inna i smakuje o niebo lepiej.
Krok 2:
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie grzybki oraz korniszony jak najdrobniej posiekaj.
Krok 3:
Mięso wymieszaj z oliwą, musztardą i maggi. Podziel na 4 okrągłe porcje, na wierzchu każdej z nich zrób małe wgłębienie, a w nim umieść świeże żółtko. Obok ułóż porcje cebulki, kaparów, korniszonów i grzybków. Podawaj jako przystawkę z pieczywem, masłem oraz zestawem przypraw.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych mięsnych przepisów znajdziesz >> TUTAJ <<