Dania główneWołowina, Cielęcina
Klopsiki cielęce faszerowane grzybami
Cielęcina to bardzo delikatne mięso, które praktycznie nie posiada w sobie tłuszczu. Dzięki temu mięso jest chude i przepyszne w smaku. Dzisiaj mam dla Was klopsiki cielęce faszerowane grzybami. Grzyby z pewnością dodają aromatu całemu daniu i świetnie łączą się z mięsem. Duet idealny.
Klopsiki cielęce faszerowane grzybami
Składniki:
- 1 kg cielęciny
- 2 jajka
- 1 łyżka natki pietruszki
- 50 ml bulionu
- 150– 200 g tartej bułki
- 100 g słoniny
- 500 ml oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Farsz
- 100-150 g świeżych grzybów
- 100 ml mleka, 1 żółtko
- 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
Cielęcinę oczyść z błon, umyj i osusz. Zmiel wraz ze słoniną, następnie dodaj jajo, wywar, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiaj dokładnie, aż otrzymasz jednolitą masę.
Krok 2:
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją mlekiem, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby, żółtko, sól. Wymieszaj, staraj się żeby nadzienie było gęste.
Krok 3:
Z masy mięsnej formuj placuszki, nakładaj na nie farsz i zrób kulki. Każda kulkę obtocz w jajku i tartej bułce. Rozgrzej olej i smaż w głębokim tłuszczu, gdy się przyrumienią, wyjmij je łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu i na koniec wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<