X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Klopsiki cielęce faszerowane grzybami

Cielęcina to bardzo delikatne mięso, które praktycznie nie posiada w sobie tłuszczu. Dzięki temu mięso jest chude i przepyszne w smaku. Dzisiaj mam dla Was klopsiki cielęce faszerowane grzybami. Grzyby z pewnością dodają aromatu całemu daniu i świetnie łączą się z mięsem. Duet idealny.

Klopsiki cielęce faszerowane grzybami 

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 50 ml bulionu 
  • 150– 200 g tartej bułki
  • 100 g słoniny
  • 500 ml oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz
Farsz
  • 100-150 g świeżych grzybów
  • 100 ml mleka, 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

Cielęcinę oczyść z błon, umyj i osusz. Zmiel wraz ze słoniną, następnie dodaj jajo, wywar, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiaj dokładnie, aż otrzymasz jednolitą masę.

Krok 2:

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją mlekiem, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby, żółtko, sól. Wymieszaj, staraj się żeby nadzienie było gęste.

Krok 3:

Z masy mięsnej formuj placuszki, nakładaj na nie farsz i zrób kulki. Każda kulkę obtocz w jajku i tartej bułce. Rozgrzej olej i smaż w głębokim tłuszczu, gdy się przyrumienią, wyjmij je łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu i na koniec wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również