Przetwory
Włoskie orzechy w cukrze
Składniki
- 1 kg zielonych orzechów
- 500 g cukru
- pół laski wanilii
- 10 goździków
- kawałek cynamonu (7 cm)
Sposób przygotowania
Orzechy zbieramy na przełomie czerwca i lipca. Ponieważ bardzo barwią wszystko na ciemny brąz, zakładamy rękawiczki i przystępujemy do ich przygotowania. Ścinamy obydwa końce, nakłuwamy orzechy i wbijamy w 10 orzechów po jednym goździku. Przekładamy orzechy do miski i zalewamy zimną woda. Moczymy je przez 7 dni, zmieniając wodę co najmniej dwa razy dziennie. Po 7-8 dniach orzechy osączamy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez 25 minut, odcedzamy i zalewamy na noc zimną wodą. Następnego dnia robimy syrop z cukru, cynamonu, wanilii i 120 ml wody. Zalewamy gorącym syropem orzechy osączone przedtem z zimnej wody. Trzymamy je w syropie 24 godziny, po czym wyjmujemy przyprawy, syrop zlewamy, zagotowujemy i znowu zalewamy nim orzechy. Postępujemy tak z syropem i orzechami przez trzy dni. Czwartego dnia gotujemy syrop z orzechami przez 10 minut, a następnie przekładamy orzechy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy je i odstawiamy w chłodne miejsce. Jest to bardzo wykwintna konfitura do deserów.