Łatwy i szybki obiad? Do tego smaczny? Proszę bardzo! Mam dzisiaj dla Was stek z ligawy z kaszą gryczaną Kuroniów. Z pewnością danie zasmakuje Wam i całej Waszej rodzinie. Pyszne kruche mięso i aromatyczna kasza gryczana to idealne połączenie smaków. Przepis czeka na Was poniżej.
Stek z ligawy z kaszą gryczaną Kuroniów
Składniki:
- 4 plastry ligawy każdy po 130g
- 100 ml brandy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Kasza:
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 białko
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kaszę wsyp do miski i wbij do niej białko z jajka. Dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na 30 minut.
Krok 2:
Ligawę dopraw solą i pieprzem. Następnie na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie wlej na patelnię brandy dodaj masło i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem 30 minut.
Krok 3:
Gdy wołowina dochodzi w sosie, wymieszaj kaszę aż stanie się sypka. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kaszę przez 5 minut. Następnie zalej 400 ml wrzątku. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<