X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Stek z ligawy z kaszą gryczaną Kuroniów

Składniki

  • 4 plastry ligawy każdy po 130g
  • 100 ml brandy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
kasza:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę wsyp do miski i wbij do niej białko z jajka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Ligawę dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie wlej na patelnię brandy dodaj masło i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem 30 minut. Gdy wołowina dochodzi w sosie, wymieszaj kaszę aż stanie się sypka. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kaszę przez 5 minut. Zalej 400 ml wrzątku. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również