Przepis
Składniki
- pół kg żurawiny (250 gram suszonej)
- 1 laska chrzanu
- garść malin i suszonych jabłek (najlepsze rajskie)
- 5 śliwek suszonych (nie wędzonych)
- 200 ml miodu akacjowego
- 0.5 l spirytusu 95%
- 1 l wódki czystej 40 %
- 200 ml wody źródlanej
Sposób przygotowania
Żurawiny i maliny rozgnieść, chrzan zetrzeć na tarce o grubych oczkach, śliwki pokroić w paski. Wodę wlać do garnka dodać miód, gotować na małym ogniu 20 min., zbierając szumowiny. Do słoja wsypać wszystkie składniki, zalać gorącym miodem, wlać wódkę zmieszaną ze spirytusem. Zakręcić słój, odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, wstrząsając zawartość raz w tygodniu. Po tym okresie nalewkę przefiltrować przez filtr do kawy (jeżeli zachodzi taka konieczność) i przelać do butelek, zakręcić lub zakorkować. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce przynajmniej na pół roku. Do nastawu może być użyta żurawina mrożona.