X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski na zimnoRóżne przepisy

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku.

Ciężko w to uwierzyć, ale bez wątpienia zaczął się ostatni miesiąc w roku. W witrynach sklepowych przede wszystkim pojawiają się świąteczne ozdoby, dzieci piszą długie listy do Mikołaja, a mnie powoli udziela się świąteczny klimat kulinarny. Gdybym miał wybrać bożonarodzeniową potrawę, która na naszym rodzinnym stole pojawia się cały rok z całą pewnością byłyby to paszteciki drożdżowe. Dlatego wprowadzając powoli klimat pachnącej choinki zaproponuję Wam wyśmienitą przekąskę z farszem z kapusty i pieczarek, która może być również niezależną potrawą podaną np. z czerwonym barszczem. Moje najmłodsze dziewczyny właśnie zacierają rączki na wspólne wyrabiane ciasta drożdżowego. Jest to ich ulubione zajęcie w kuchni, gniecenie, wałkowanie jednym słowem „maltretowanie” wszelkiego rodzaju ciast. A zniecierpliwiona, wygłodniała Bogusia nakrywa do stołu, na którym i tym razem nie zabraknie butelki Coca-Coli. Na koniec poproszę Was o pozostawienie komentarza z wrażeniami smakowymi po zrobieniu pasztecików. 

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą

Składniki:

Ciasto :
  • 500 g mąki np. pszennej
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 200 g mleka
Farsz:
  • 400 g grzybów np. pieczarek
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Krok 1:

Po pierwsze mąkę przesiej do miski, następnie podgrzej mleko ( około 35 stopni).

Krok 2:

Po drugie w oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2-3 łyżki z przesianej mąki. Następnie rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Krok 3:

Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, następnie wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Na koniec przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia.

Krok 4:

W tym czasie zrób farsz. Kapustę wypłucz, jeśli jest zbyt kwaśna, posiekaj, następnie gotuj ok. 20-30 minut aż zmięknie.

Krok 5:

Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone drobno pieczarki i podsmaż kilka minut. Następnie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną kapustą.

Krok 6:

Dziewczynki sprawdzają czy ciasto dobrze wyrosło.

Krok 7:

Wyrośnięte ciasto podziel na części, następnie przykryj ściereczką żeby nie schło.

Krok 8:

Następnie rozwałkuj cienko.

Krok 9:

Wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz, następnie zlep jak pierogi.

Krok 10:

Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły.

Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, możesz też posypać je np. makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką.

Na koniec piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane Podawaj z czerwonym barszczem.

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.

Więcej przepisów na dania Bożonarodzeniowe znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. W ubiegłym roku upieklam na wigilię. Były rewelacyjne zniknęły błyskawicznie. W tym roku podwójna porcja :). Dziękuję za świetny przepis.

  2. Można zrobić kilka dni wcześniej, czy muszą być robione na świeżo?
    Pięknie wyglądają

  3. Wspaniałe ciasto. Dobrze się z nim pracuje. Rodzina zachwycona ☺polecam!

  4. Z podanej ilości składników na ile sztuk można liczyć? Wiem, że to zależy od średnicy szklanki, ale przyjmując taką najpopularniejszą – tradycyjną 🙂

  5. Bardzo dziękuję za odpowiedź. A po wyjęciu z zamrażarki od razu do piekarnika, czy najpierw mają się odmrozić i w tedy podgrzać w piekarniku?

  6. Dzień dobry. Czy ciasto drożdżowe można zrobić w thermomixie? I czy w ogóle można zamrozić przed pieczeniem, lub po upieczeniu?

  7. Wypróbuję w weekend. Jak nie dam ciała z ciastem, to zrobię zamiast krokietów na kolację Wigilijną.

Sprawdź również