Składniki
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Farsz:
- 40 g grzybów suszonych np. podgrzybek lub borowik
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 250 g śmietany 30 %
- 3 jaja
- 80 g sera gruyere
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- świeży koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
Grzyby opłucz i namocz w letniej wodzie. Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jaja, sól i śmietanę. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C. Cebule pokrój w piórka, podsmaż na maśle aż będą miękkie. Grzyby odsącz, posiekaj w drobne paski i dodaj do cebuli. Po 2-3 minutach wsyp utarty czosnek, otarty tymianek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Odstaw farsz do przestudzenia. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj starty ser gruyere. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na podpieczony spód tarty ułóż ostudzoną cebulę z grzybami. Wlej mieszaninę śmietany, jaj i sera. Zapiekaj w 180 °C przez 20-25 minut.