Makaron
Tagliatelle z pulpecikami w sosie pomidorowym
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 cebula, bardzo drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, utarte
- 1 łyżka listków rozmarynu, posiekanych
- 1 łyżka bazylii, posiekanej
- 1 łyżka natki, posiekana
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
300 g makaronu tagliatelle lub innego - Sos:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- pół pęczka bazylii
- szczypta cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz
-żółty ser 100 g do posypania
Sposób przygotowania
W garnku wstaw posolony wrzątek. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, musi być al dente. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory w puszce i duś na średnim ogniu, kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Całość zamieszaj. Tagliatelle dodaj do sosu, razem z liśćmi bazylii. Poczekaj aż makaron wchłonie część sosu i wyłącz palnik. W misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz oliwy. Dokładnie wyrób mięso, im dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzej dość mocno oliwę. Formuj z mięsa małe pulpeciki i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smażymy około 4 minuty, co chwilę przewracając pulpeciki na drugą stronę. Podajemy tagliatelle w sosie pomidorowym z pulpecikami, posypane tartym serem i kawałkiem zieleniny.