Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Kapusta włoska z farszem warzywno–mięsnym – kuchnia Cygańska
Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 3 cebule
- po 50 g: marchewki, pietruszki, selera i pora (biała część)
- 500 g pomidorów
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 2 l wywaru mięsnego (może być z kostki)
- po 1 łyżce mąki i masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jarzyny myjemy, obieramy i ucieramy na grubej tarce, następnie przesmażamy na 3 łyżkach oleju, zdejmujemy z ognia, wbijamy jajo i mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, aż się zarumieni. Dodajemy mielone mięso, lekko podduszamy, wkładamy podsmażone warzywa i mieszamy. Kapustę po oczyszczeniu i umyciu wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok. 10–15 minut Wyjmujemy ją, osączamy, ścinamy górną część, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Obwiązujemy kapustę bawełnianą nitką i zalewamy w garnku 2 litrami wywaru. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Pomidory po sparzeniu obieramy, kroimy w ćwiartki i dorzucamy w raz z koncentratem do gotującej się kapusty. Kapustę po ugotowaniu odsączamy. W tym czasie z masła i mąki robimy zasmażkę i zagęszczamy nią wywar z gotowania kapusty. Kapustę kroimy na części, polewamy pomidorowym sosem i serwujemy.