Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoWielkanoc
Pasta twarogowa zielona Macieja Kuronia
Dzisiaj przychodzę do Was z pyszną śniadaniową inspirację. Pasta twarogowa zielona, to nic innego jak twaróg z posiekanymi ziołami. Smarowidło robi się ekspresowo i niestety tak samo szybko znika. Dlatego od razu gorąco polecam przygotować ją z dwóch porcji. Świetnie smakuje drugiego dnia, dlatego bez problemu możecie ją przygotować wieczorem i cieszyć się pysznym śniadaniem następnego dnia. Zioła wybierzcie według Waszych upodobań.
Pasta twarogowa zielona Macieja Kuronia
Składniki:
- 100 g białego twarogu tłusty lub np. półtłusty
- kilka łyżeczek ziół np.: szczypiorku, pietruszki, rzeżuchy, koperku i szpinaku
- 1 łyżka majonezu lub np. śmietany, jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Twaróg wyjmujemy z opakowania, kładziemy go na durszlaku, niech lekko ścieknie. Następnie wkładamy go do miseczki i traktujemy widelcem. Staramy się uzyskać gładką masę.
Krok 2:
Do twarogu dodajemy majonez lub np. śmietanę, jogurt naturalny, w zależności jakie smaki lubicie. Dokładnie mieszamy.
Krok 3:
Zieleninę, ja wybrałem szczypiorek, pietruszkę i rzeżuchę siekamy drobno. Następnie dodajemy ją do twarogu z majonezem. Dokładnie mieszamy.
Krok 4:
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy w towarzystwie pieczywa lub grzanek, posypane kiełkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<