Składniki
- 2 l wywaru z dziczyzny
- po 400 g mięsa z dzika i sarniny
- 600 g ziemniaków
- 50 g makaronu – typu zacierka
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 czerwone papryki, 3 pomidory
- 2 marchewki, 50 g selera, 1 pietruszka
- 100 g białej części pora
- 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- majeranek, kminek, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchew, seler, pietruszkę oraz por oczyszczamy, myjemy i zalewamy w garnku wywarem, gotujemy pół godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Mięso, oczyszczone i umyte, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia. Dodajemy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Mieszamy z mięsem i jeszcze chwilę podsmażamy. Posypujemy łyżką słodkiej papryki (zastępuje zasmażkę) i mieszamy. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i chwilę razem dusimy. Parzymy pomidory, obieramy je ze skórek, kroimy w ćwiartki i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu około pół godziny. Wywar z jarzynami przecedzamy do garnka, wkładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, makaron, uduszone mięso, kminek i majeranek. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupa powinna być gęsta.