Wegańskie pasty kanapkowe, hit czy kit?
Znacie mnie dobrze i wiecie, że z dietą wegańską mam niewiele wspólnego i modom żywieniowym też nie ulegam zbyt łatwo. Obce mi są bezgluteny, czy inne diety IF ale jeżeli coś jest dobre to należy o tym pisać. Jakiś czas temu próbowałem w warszawskiej klubokawiarni „Kicia Kocia” wegańskiego smalcu, podchodziłem tematu z odrobiną rezerwy…ale wiecie co? To było naprawdę pyszne 🙂 Innym razem wpadła mi w ręce wege pasta „awanturka” ze spółdzielni socjalnej „Margines” i też strzał w 10. O guacamole nawet nie będę wspominał, wniosek? Pasty kanapkowe bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego, mogą być super smaczne. Dodatkowo urozmaicają nasze często „smętne” kanapki. Postanowiłem nie powielać pomysłów innych blogerów/kucharzy i stworzyć wegańskie pasty kanapkowe własnego pomysłu.
Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 500g fasoli namoczyłem na noc. Namoczoną fasolę odcedziłem, zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Oczywiście możecie użyć fasoli z puszki, będzie szybciej. Co dalej? Czytajcie przepisy:
Wegańska pasta z kolendrą
Składniki:
- 200g ugotowanej fasoli typu Jaś
- 1/3 pęczka świeżej kolendry
- 80 ml wody lub wywaru warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Kolendrę wraz z łodyżkami posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.
Wegańska pasta z burakiem:
Składniki:
- 200g ugotowanej fasoli typu Jaś
- 1 ugotowany burak (130g)
- 20g oleju kokosowego
- około 50 ml wody lub wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki listków mięty
- 2 cm świeżego imbiru
- ½ łyżeczki miodu
- szczypta płatków chilli
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.
Wegańska pasta pomidorowa:
Składniki:
- 200g ugotowanej fasoli typu Jaś
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 20g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 80ml wody lub wywaru warzywnego
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i posiekaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.
Dzięki, jestem pod wrażeniem. Jeśli chodzi o dodatek orzeszków piniowych to czy mogłabym zmienić na nerkowca? Nie jestem weganką czy wegetarianką ale urzekł mnie pasztet z fasoli a teraz będę z przyjemnością robiła Pana pasty. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
Jolu, możesz zamienić orzeszki piniowe na inne dowolne. Ja również Cię pozdrawiam 🙂