X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieSałatki

Sałatka ziemniaczana z rybą Macieja Kuronia

Grudzień za pasem, więc czas na przygotowanie nie tylko prezentów, ale też świątecznego menu. W domach powoli pachnie cynamonem, dzięki pierniczkom i piernikom. Ja dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na danie wytrawne. A jest to sałatka ziemniaczana z rybą z przepisu mojego taty Macieja. Polecam wypróbować, jestem pewny, że podbije Wasze kubki smakowe. 

Sałatka ziemniaczana z rybą Macieja Kuronia

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 350 g filetów z ryby morskiej np. miętus, dorsz
  • 150 ml jogurtu lub np. śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj w mundurkach, czyli w skórkach. Po ostudzeniu, obierz je, następnie pokrój w grubsze plasterki lub np. w kostkę.

Krok 2:

Po drugie rybę włóż do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut, odcedź i osusz (osusz dokładnie, żeby później sałatka nie podeszła wodą). Następnie pokrój w kawałki.

Krok 3:

Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciśnij sok – powinna wyjść 1 łyżeczka skórki i 1-2 łyżki soku z cytryny. Następnie wymieszaj sok ze śmietaną lub jogurtem (można też użyć np. twarożku), dodaj posiekany drobno szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie. Połącz ze sobą ziemniaki i rybę, na koniec polej sosem. 

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych rybnych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również