Boże NarodzenieSałatki
Sałatka ziemniaczana z rybą Macieja Kuronia
Grudzień za pasem, więc czas na przygotowanie nie tylko prezentów, ale też świątecznego menu. W domach powoli pachnie cynamonem, dzięki pierniczkom i piernikom. Ja dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na danie wytrawne. A jest to sałatka ziemniaczana z rybą z przepisu mojego taty Macieja. Polecam wypróbować, jestem pewny, że podbije Wasze kubki smakowe.
Sałatka ziemniaczana z rybą Macieja Kuronia
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 350 g filetów z ryby morskiej np. miętus, dorsz
- 150 ml jogurtu lub np. śmietany
- pęczek szczypiorku
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj w mundurkach, czyli w skórkach. Po ostudzeniu, obierz je, następnie pokrój w grubsze plasterki lub np. w kostkę.
Krok 2:
Po drugie rybę włóż do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut, odcedź i osusz (osusz dokładnie, żeby później sałatka nie podeszła wodą). Następnie pokrój w kawałki.
Krok 3:
Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciśnij sok – powinna wyjść 1 łyżeczka skórki i 1-2 łyżki soku z cytryny. Następnie wymieszaj sok ze śmietaną lub jogurtem (można też użyć np. twarożku), dodaj posiekany drobno szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie. Połącz ze sobą ziemniaki i rybę, na koniec polej sosem.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych rybnych przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.