Przepis
Przekąski na ciepło
Szparagi z sosem serowym
Składniki
- 250g szparagów
Sos:
- 200g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- 100g startego sera żółtego
- 100g sera camembert
- 1 serek topiony (80 g)
- ok. szklanki śmietanki UHT
- bazylia
- 1 ząbek czosnku
- sól
Sposób przygotowania
Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, związać w pęk i gotować 15 min. w osolonej wodzie. Po ugotowaniu szparagi pokroić. Przyrządzić sos: zagotować śmietankę, dodać starty czosnek i sery (najlepiej je wcześniej trochę "rozdrobnić"), mieszać co jakiś czas. Gdy sery się rozpuszczą dodać bazylię i szparagi. Gdy sos zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Przygotowane szparagi polać sosem.