menu

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. Przepis krok po kroku

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. Przepis krok po kroku. 

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym krok po kroku. W razie wątpliwości, niejasności proszę pisać komentarze pod wpisem.

 

 

Składniki:

 

 

  • 6 jaj na twardo
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Sos:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego lub grzybowego sosu sojowego

 

Przygotowanie:

 

Jajka na twardo obierz ze skorupki. Posiekaj lub pokrój w krajalnicy do jajek. Najpierw wzdłuż potem w poprzek, uzyskasz ładne słupki. Dodaj bułkę tartą, posiekany szczypiorek, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.

 

Uformuj dłońmi niewielkie kotleciki, z tych ilości wyszło mi sześć. Smaż na rozgrzanym oleju po trzy minuty na stronę, do uzyskania ładnego złotego koloru. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W tym czasie można przygotować sos, zajmie to dosłownie pięć minut.

 

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, aż będzie ciemnozłota. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż odparuje nadmiar wody, który się wytworzy a pieczarki będą złociste. Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Sos redukuj dosłownie dwie minuty. Można wzbogacić o różne przyprawy na przykład świeży lub suszony tymianek albo posiekany koperek. Zależało mi jednak aby podać przepis podstawowy.

 

Kotlety z jajek podawaj z sosem pieczarkowym i na przykład fasolką szparagową.

 

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

 

Rewelacyjnie prosty i niesamowicie pyszny przepis na kotlety jajeczne. Wspaniały pomysł na danie jarskie, można do niego wykorzystać nadmiar gotowanych jaj. Dodatkowo podaje przepis na podstawowy sos pieczarkowy. Inne sosy ciepłe znajdziecie tu: https://kuron.com.pl/category/sosy/sosy-cieple/

 

Krajalnica do jajek

 

W przepisie dziele się z Wami patentem na siekanie jajek. Stworzona do tego celu, w dosłownie i w przenośni jest krajalnica do jajek. Ciężko jest bowiem ładnie/równo pokroić jajka na twardo, a zmielone lub starte nie mają właściwej konsystencji. Szczerze mówiąc sam w domu nie mam krajalnicy do jajek ale od czego są sąsiedzi 😉 Jak nie trudno się domyślić, zawsze kiedy robię kotlety jajeczne, proszę o pomoc sąsiadów. Oni nie mają nic przeciwko, bo robię kilka więcej i mogą na tym skorzystać. Natomiast jeżeli kotlety jajeczne to jego ulubiona potrawa, polecam taką krajalnice (LINK)

 

Niegdyś znienawidzona potrawa

 

Kiedyś, bodajże za czasów podstawówki kotlety jajeczne łagodnie mówiąc nie były moją ulubioną potrawą. W parze z mielonką po rosole i jajkiem na twardo w sosie chrzanowym. Dzisiaj jak widać mi się odmieniło, zwłaszcza kiedy mam pod ręką wiejskie jaja. Wiadomo jajka w tej potrawie to podstawa. Pamiętajcie, że to danie można dowolnie modyfikować. Na przykład dodając podsmażoną cebulkę lub paprykę. Szczypiorek zamieniając na koperek itd.

 

SMACZNEGO!!!

 

71 odpowiedzi na “Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. Przepis krok po kroku”

  1. Mama i coreczki pisze:

    Czy do sosu mozn nie dodawac sosu sojowego ?

  2. Aneta pisze:

    Ile sztuk kotletów wychodzi z tego przepisu?

  3. Helena Koziarek pisze:

    Jutro bede robic na obiad. Nie wiem tylko, czy bez ziemniakow sie obedzie. Mysle ze beda smakowac. Pozdrawiam.

  4. Gosia pisze:

    Zamiast kotlecików mroźna tą masą napełnić krokiety i teź są pyszne np. do barszczyk.

  5. Marzena pisze:

    Ja Mielęckiego jajka i dodaję zamiast bułki ugotowaną kaszę jaglaną. Są pyszne .

  6. Monika pisze:

    Jutro będę robić dam znać jak wyszły

  7. Ania pisze:

    No i już wiem co na obiad zrobić.! Dziękuję.

  8. Ewelina pisze:

    Dzis rowniez zrobie na obiad
    Nie moge doczekac sie efektu i smaku na pewno dam znac jak wyszly

  9. Ania pisze:

    Zrobiłam i oczywiście wszystko dodałam “na oko” . Zamiast 18% śmietany dałam 12% i też wyszło smacznie. Nie dodawałam sosu sojowego. Z mężem lubimy mocniej przysmazone. Każdy wedle uznania. Ogólnie przepis łatwy w przygotowaniu i efekty też mi wyszły takie jakich się spodziewałam. Polecam.

  10. Helena Koziarek pisze:

    Tak jak pisalam mialam dzis na obiad z ziemniakami piure i zamiast szczypiorku dalam natke pietruszki. Wyszly wysmienite. Dzieki. Czekam na inne propozycje obiadowe.

  11. Anna pisze:

    Bardzo dziekuje za przepis Ja zrobilam z 10 jajek I powiem ze jakbym zrobila z 20 to wszystkie by zostaly zjedzone. Pychotka naprawde I tak latwe w wypoczynku. Bede stalym gosciem na stronie I przepisy beda czesto teraz wykorzystywane w Mojej kuchni.

  12. PATRYCJA pisze:

    Bardzo sie ciesze, ze nafrafilam na ten przepis. Tego samego dnia zabralam sie za przygotowanie i wszystkim bardzo smakowaly kotleciki 🙂 jakas odmiana, gdyz u nas ciagle kroluje mieso 😀 czekam na wiecej tak swietnych przepisow. dziekuje i pozdrawiam.

  13. Angelika pisze:

    Fajny i prosty przepis dla takich jak ja czyli dwie lewe ręce do gotowania. Proste i dostępne składniki. Zrobię w poniedziałek

  14. Viola Toruń pisze:

    Kotleciki wyszły przesmaczne ! Polecam Wam moi drodzy “Pichciarze ” .
    Ślę pozdrowienia dla całej famili Kuroniów:)
    Gotujcie więcej i więcej… oczywiście dzieląc się z nami swoimi cennymi radami 🙂

  15. Viola Toruń pisze:

    Dziś zrobiłam zupę pieczarkową z tutejszego przepisu. Wyszła bardzo smaczna.Przepisy są tu bardzo prostym językiem napisane,krok po kroku.To się ceni a nie jakieś “ą,ę srotki pietdotki”. Jestem pewna,że niejednokrotnie będę tu zaglądać po obiadowe podpowiedzi:)
    Pozdrawiam wszystkich!

  16. Ania pisze:

    Hej. Jestem na tej stronie pierwszy raz. Trafiłam tu przypadkiem. Spodobał mi się ten przepis lecz jest jedno pytanie. Jaki można zrobić inny sos do tego dania zamiast pieczarkowego? Próbował ktoś z Was z innym sosem?

  17. Justyna pisze:

    Przepis wypróbowany, wyszło bardzo smaczne ☺️

  18. Kasia Olsztyn pisze:

    Zrobiłam mega pyszny i jednocześnie zdrowy obiadek. Polecam bo jest naprawdę pyszne

  19. Kasia Olsztyn pisze:

    Zrobiłam naprawdę pyszny obiad i jednocześnie zdrowy naprawdę polecam pyszności

  20. Justyna pisze:

    Kotleciki są przepyszneRobiłam już dwa razy i dziś znowu, bo tak bardzo zasmakowały całej rodzince

  21. Justyna pisze:

    Kotleciki są przepyszne Robiłam już dwa razy i dziś znowu, bo tak bardzo zasmakowały całej rodzince Polecam wszystkim

  22. Eliza pisze:

    Kotlety pyszne, robiłam juz nie raz, polecam

  23. Joanna pisze:

    Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając wędzoną makrelę i też wyszło pyszne. Dziękuję za przepis☺

  24. Jeziak pisze:

    Super mega przepis. Polecam w 100%. Żona była zachwycona

  25. KatarzynaT pisze:

    Pycha,a krajalnicę,to odkryłam ładnych 20 lat temu,ułatwia życie, absolutnie niezbedna dla miłośników jajek.

  26. JUSTYNKA pisze:

    Oj dawno nie jadłAm takich… Zrobię i dam znać

  27. Ania pisze:

    Pierwszy raz robiłam kotlety jajeczne. Nie byłam pewna czy moi domownicy zaakceptują taką formę kotletów 🙂
    Byliśmy wszysyc bardzo pozytywnie zaskoczeni smakiem. Dzieci zajadały się jakby to były najlepsze rarytasy 🙂 a nie jajko
    Na pewno jeszcze nie jeden raz zagości na naszym stole

  28. Mała Mi pisze:

    Zrobiłam kotleciki. Pomysł z krajalnica do jajek – petarda! “zmodyfikowalam przepis dodając ugotowane ziemniaki ale puree bo nie posiadam praski… Cała rodzina dosłownie wciagneła obiad. Czytam kolejne przepisy i mózgownica aż paruje od pomysłów. Cieszę się że tu trafiłam

  29. Ania pisze:

    Kotleciki się udały super łatwy i szybki przepis na obiad a więc dziękuję ja kotleciki podałam z warzywami na patelni i to połączenie to dla mnie eksplozja smaku

  30. Ania pisze:

    Zrobiłam dzisiaj, z lekką modyfikacją, z powodu braku szczypiorku dałam posiekany jarmuż i kaszę jaglaną do środka zamiast bułki tartej. Wyszły świetne. Sos pieczarkowy już bez modyfikacji, palce lizać. Dziękuję za inspirację

  31. Kasia pisze:

    Oszukane kotleciki,bo nie są z mięsa bardzo smaczne i syte ( szczypiorek zastąpiłam koperkiem a fasolkę kalafiorem bo akurat nie miałam tych produktów co w przepisie )

  32. Wioletta pisze:

    Super przepis! Kotleciki mega pyszne a i sosik palce lizać! Pyszny i łatwy przepis na obiadek

  33. Marta pisze:

    Dziś zrobiłam kotlety z jaj ,przepis fantastyczny Zapach kotletów powala A smak totalny odlot. Uwielbiam Twoje przepisy

  34. Bogusia pisze:

    przepis fantastyczny na lekki obiadek bezmiesny 🙂 Niestety moj syn nie nalezy do smakoszy grzybow, dlatego zaproponowal sos chrzanowy…ktory, bardzo fajnie skomponowal sie z delikatnymi kotlecikami i smazonymi kartofelkami z patelni! Dziekuje za smaczny przepis!

  35. Kasia pisze:

    Kotleciki z jajek są super dla fanów jajek mój mąż uwielbia pod każdą postacią ja dodałam starty ser żółty. Jeżeli zostają to kroję sobie na kanapkę.

  36. Anna pisze:

    Część
    Ja dzisiaj robiłam te kotleciki nie z sosem pieczarkowym bo mezulek nie lubi ale z młodymi ziemniakami plus koperek i oczywiście zielona sałatka z jogurtem naturalnym wymieszany z brązowym cukrem i czarnym pieprzem
    Mój mąż był zachwycony
    Polecam fajny i ciekawy przepis

  37. Arczi pisze:

    Ale w składzie jest sos sojowy tylko nie ma podane ile i kiedy to dodać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *