menu

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. Przepis krok po kroku

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. Przepis krok po kroku. 

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym krok po kroku. W razie wątpliwości, niejasności proszę pisać komentarze pod wpisem.

 

 

Składniki:

 

 

  • 6 jaj na twardo
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Sos:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • kilka kropli ciemnego sosu sojowego lub grzybowego sosu sojowego

 

Przygotowanie:

 

Jajka na twardo obierz ze skorupki. Posiekaj lub pokrój w krajalnicy do jajek. Najpierw wzdłuż potem w poprzek, uzyskasz ładne słupki. Dodaj bułkę tartą, posiekany szczypiorek, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.

 

Uformuj dłońmi niewielkie kotleciki, z tych ilości wyszło mi sześć. Smaż na rozgrzanym oleju po trzy minuty na stronę, do uzyskania ładnego złotego koloru. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W tym czasie można przygotować sos, zajmie to dosłownie pięć minut.

 

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, aż będzie ciemnozłota. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż odparuje nadmiar wody, który się wytworzy a pieczarki będą złociste. Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Sos redukuj dosłownie dwie minuty. Sos można wzbogacić o różne przyprawy na przykład świeży lub suszony tymianek albo posiekany koperek. Zależało mi jednak aby podać przepis podstawowy.

 

Kotlety z jajek podawaj z sosem pieczarkowym i na przykład fasolką szparagową.

 

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

 

Rewelacyjnie prosty i niesamowicie pyszny przepis na kotlety jajeczne. Wspaniały pomysł na danie jarskie, można do niego wykorzystać nadmiar gotowanych jaj. Dodatkowo podaje przepis na podstawowy sos pieczarkowy. Inne sosy ciepłe znajdziecie tu: https://kuron.com.pl/category/sosy/sosy-cieple/

 

Krajalnica do jajek

 

W przepisie dziele się z Wami patentem na siekanie jajek. Stworzona do tego celu, w dosłownie i w przenośni jest krajalnica do jajek. Ciężko jest bowiem ładnie/równo pokroić jajka na twardo, a zmielone lub starte nie mają właściwej konsystencji. Szczerze mówiąc sam w domu nie mam krajalnicy do jajek ale od czego są sąsiedzi 😉 Jak nie trudno się domyślić, zawsze kiedy robię kotlety jajeczne, proszę o pomoc sąsiadów. Oni nie mają nic przeciwko, bo robię kilka więcej i mogą na tym skorzystać. Natomiast jeżeli kotlety jajeczne to jego ulubiona potrawa, polecam taką krajalnice (LINK)

 

Niegdyś znienawidzona potrawa

 

Kiedyś, bodajże za czasów podstawówki kotlety jajeczne łagodnie mówiąc nie były moją ulubioną potrawą. W parze z mielonką po rosole i jajkiem na twardo w sosie chrzanowym. Dzisiaj jak widać mi się odmieniło, zwłaszcza kiedy mam pod ręką wiejskie jaja. Wiadomo jajka w tej potrawie to podstawa. Pamiętajcie, że to danie można dowolnie modyfikować. Na przykład dodając podsmażoną cebulkę lub paprykę. Szczypiorek zamieniając na koperek itd.

 

SMACZNEGO!!!

 

30 odpowiedzi na “Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. Przepis krok po kroku”

  1. Mama i coreczki napisał(a):

    Czy do sosu mozn nie dodawac sosu sojowego ?

  2. Aneta napisał(a):

    Ile sztuk kotletów wychodzi z tego przepisu?

  3. Helena Koziarek napisał(a):

    Jutro bede robic na obiad. Nie wiem tylko, czy bez ziemniakow sie obedzie. Mysle ze beda smakowac. Pozdrawiam.

  4. Gosia napisał(a):

    Zamiast kotlecików mroźna tą masą napełnić krokiety i teź są pyszne np. do barszczyk.

  5. Marzena napisał(a):

    Ja Mielęckiego jajka i dodaję zamiast bułki ugotowaną kaszę jaglaną. Są pyszne .

  6. Monika napisał(a):

    Jutro będę robić dam znać jak wyszły

  7. Ania napisał(a):

    No i już wiem co na obiad zrobić.! Dziękuję.

  8. Ewelina napisał(a):

    Dzis rowniez zrobie na obiad
    Nie moge doczekac sie efektu i smaku na pewno dam znac jak wyszly

  9. Ania napisał(a):

    Zrobiłam i oczywiście wszystko dodałam “na oko” . Zamiast 18% śmietany dałam 12% i też wyszło smacznie. Nie dodawałam sosu sojowego. Z mężem lubimy mocniej przysmazone. Każdy wedle uznania. Ogólnie przepis łatwy w przygotowaniu i efekty też mi wyszły takie jakich się spodziewałam. Polecam.

  10. Helena Koziarek napisał(a):

    Tak jak pisalam mialam dzis na obiad z ziemniakami piure i zamiast szczypiorku dalam natke pietruszki. Wyszly wysmienite. Dzieki. Czekam na inne propozycje obiadowe.

  11. Anna napisał(a):

    Bardzo dziekuje za przepis Ja zrobilam z 10 jajek I powiem ze jakbym zrobila z 20 to wszystkie by zostaly zjedzone. Pychotka naprawde I tak latwe w wypoczynku. Bede stalym gosciem na stronie I przepisy beda czesto teraz wykorzystywane w Mojej kuchni.

  12. PATRYCJA napisał(a):

    Bardzo sie ciesze, ze nafrafilam na ten przepis. Tego samego dnia zabralam sie za przygotowanie i wszystkim bardzo smakowaly kotleciki 🙂 jakas odmiana, gdyz u nas ciagle kroluje mieso 😀 czekam na wiecej tak swietnych przepisow. dziekuje i pozdrawiam.

  13. Angelika napisał(a):

    Fajny i prosty przepis dla takich jak ja czyli dwie lewe ręce do gotowania. Proste i dostępne składniki. Zrobię w poniedziałek

  14. Viola Toruń napisał(a):

    Kotleciki wyszły przesmaczne ! Polecam Wam moi drodzy “Pichciarze ” .
    Ślę pozdrowienia dla całej famili Kuroniów:)
    Gotujcie więcej i więcej… oczywiście dzieląc się z nami swoimi cennymi radami 🙂

  15. Viola Toruń napisał(a):

    Dziś zrobiłam zupę pieczarkową z tutejszego przepisu. Wyszła bardzo smaczna.Przepisy są tu bardzo prostym językiem napisane,krok po kroku.To się ceni a nie jakieś “ą,ę srotki pietdotki”. Jestem pewna,że niejednokrotnie będę tu zaglądać po obiadowe podpowiedzi:)
    Pozdrawiam wszystkich!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję