menu

Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.

Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.

Ciasto bananowe. Składniki: 

 

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 70 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Banany umieść w misce. Ja zostawiłam jedną połówkę, aby ułożyć na wierzchu ciasta przed pieczeniem. Pozostałe rozgnieć widelcem. 

 

Następnie umieść wszystkie pozostałe składniki w misce z rozgniecionymi bananami.

 

Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Przełóż gotową masę do formy o wymiarach ok 30 cm x 12 cm.  Piecz 50-60 minut w 180°C.

 

Pyszny i zdrowy chlebek bananowy 😉 Jedno z moich ulubionych ciast, proste a do przygotowania nie potrzeba nawet miksera.

 

Jeden z pierwszych deserów

 

Chlebek bananowy to jeden z pierwszych deserów jakie nauczyłem się robić. Bardzo lubię przygotowywać takie ciasta z moimi dziewczynami. Można wspólnie spędzić czas i przy okazji pokazać, że owoce i warzywa mają wszechstronne zastosowanie. Innym aspektem jest fakt, że nie wyrzucamy brązowych bananów. Pokazujemy dzieciakom, że właśnie takie są najsmaczniejsze i maja w sobie najwiecej słodyczy. Czasami nawet tak dużo, że ciasta nie trzeba dosładzać. Innym podobnym w charakterze ciastem jest CIASTO MARCHEWKOWE (link) 

 
Możecie kombinować

 

Chlebek bananowy nie zajmie Wam więcej czasu niż 15 minut, oczywiście plus czas pieczenia. Jeżeli chodzi o dodatki, to też możecie kombinować. Fajnie komponują się orzechy, cynamon lub suszone owoce. Fantastycznie nadaje się właśnie jako pieczywo do konfitur, serków czy DOMOWEJ NUTELLI (link)

W każdym domu, od czasu do czasu zalegają jakieś pociemniałe banany, na które nikt już nie ma ochoty. Nie pozwól im się zmarnować, zrób chlebek bananowy zwłaszcza, że masz przepis krok po kroku. Pochwały, uwagi i zażalenia proszę pozostawiać w komentarzach 😉

15 odpowiedzi na “Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.”

  1. Mila pisze:

    Super….zrobiłam wg przepisu i maluchy zajadaly się. A do tej pory przejrzale banany służyły do robienia placuszków. Dziękuję

  2. Maja pisze:

    Moje wyszło lekko wilgotne w środku…. tak ma być??? I opadło..;(

  3. Rys pisze:

    Moje też ciut ciut wilgotne tj. z domieszką zakalca ale to nie istotne, w ogóle to mi nie przeszkodziło żeby się zachować 😀 wspaniała i prosta pasta.

  4. Agata pisze:

    Chlebek pyszny, prosty i szybki .Schodzi szybko i jutro będzie kolejny. Idealny z konfiturą lub bez

  5. Agnieszka pisze:

    Czy do tego przepisu można użyć mąki pełnoziarnistej? Pozdrawiam

  6. Dorota pisze:

    Robiłam wczoraj i też wyszło wilgotne z lekkim zakładem na dole. Może za długo mieszalam?

  7. Ania pisze:

    Super przepis, po upieczeniu zniknęło nie wiadomo kiedy

  8. A-gate pisze:

    Super przepis, człowiek uczy się całe życie. Pięknie wygląda, super smakuje, tylko też troszkę zakalca się przydarzyło, może to kwestia ilości banan ów – ja miałam bardzo duże.
    Wypróbuje też MARCHEWKOWE bo przepis super prosty 🙂

  9. Roza pisze:

    Mi tez wyszło idealnie a kompletnie nie mam talentu do wypieków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję