menu

Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.

Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.

Ciasto bananowe. Składniki: 

 

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 70 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Banany umieść w misce. Ja zostawiłam jedną połówkę, aby ułożyć na wierzchu ciasta przed pieczeniem. Pozostałe rozgnieć widelcem. 

 

Następnie umieść wszystkie pozostałe składniki w misce z rozgniecionymi bananami.

 

Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Przełóż gotową masę do formy o wymiarach ok 30 cm x 12 cm.  Piecz 50-60 minut w 180°C.

 

Pyszny i zdrowy chlebek bananowy 😉 Jedno z moich ulubionych ciast, proste a do przygotowania nie potrzeba nawet miksera.

 

Jeden z pierwszych deserów

 

Chlebek bananowy to jeden z pierwszych deserów jakie nauczyłem się robić. Bardzo lubię przygotowywać takie ciasta z moimi dziewczynami. Można wspólnie spędzić czas i przy okazji pokazać, że owoce i warzywa mają wszechstronne zastosowanie. Innym aspektem jest fakt, że nie wyrzucamy brązowych bananów. Pokazujemy dzieciakom, że właśnie takie są najsmaczniejsze i maja w sobie najwiecej słodyczy. Czasami nawet tak dużo, że ciasta nie trzeba dosładzać. Innym podobnym w charakterze ciastem jest CIASTO MARCHEWKOWE (link) 

 
Możecie kombinować

 

Chlebek bananowy nie zajmie Wam więcej czasu niż 15 minut, oczywiście plus czas pieczenia. Jeżeli chodzi o dodatki, to też możecie kombinować. Fajnie komponują się orzechy, cynamon lub suszone owoce. Fantastycznie nadaje się właśnie jako pieczywo do konfitur, serków czy DOMOWEJ NUTELLI (link)

W każdym domu, od czasu do czasu zalegają jakieś pociemniałe banany, na które nikt już nie ma ochoty. Nie pozwól im się zmarnować, zrób chlebek bananowy zwłaszcza, że masz przepis krok po kroku. Pochwały, uwagi i zażalenia proszę pozostawiać w komentarzach 😉

47 odpowiedzi na “Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.”

  1. Mila pisze:

    Super….zrobiłam wg przepisu i maluchy zajadaly się. A do tej pory przejrzale banany służyły do robienia placuszków. Dziękuję

  2. Maja pisze:

    Moje wyszło lekko wilgotne w środku…. tak ma być??? I opadło..;(

  3. Rys pisze:

    Moje też ciut ciut wilgotne tj. z domieszką zakalca ale to nie istotne, w ogóle to mi nie przeszkodziło żeby się zachować 😀 wspaniała i prosta pasta.

  4. Agata pisze:

    Chlebek pyszny, prosty i szybki .Schodzi szybko i jutro będzie kolejny. Idealny z konfiturą lub bez

  5. Agnieszka pisze:

    Czy do tego przepisu można użyć mąki pełnoziarnistej? Pozdrawiam

  6. Dorota pisze:

    Robiłam wczoraj i też wyszło wilgotne z lekkim zakładem na dole. Może za długo mieszalam?

  7. Ania pisze:

    Super przepis, po upieczeniu zniknęło nie wiadomo kiedy

  8. A-gate pisze:

    Super przepis, człowiek uczy się całe życie. Pięknie wygląda, super smakuje, tylko też troszkę zakalca się przydarzyło, może to kwestia ilości banan ów – ja miałam bardzo duże.
    Wypróbuje też MARCHEWKOWE bo przepis super prosty 🙂

  9. Roza pisze:

    Mi tez wyszło idealnie a kompletnie nie mam talentu do wypieków 🙂

  10. Ewa pisze:

    Czy można całego banana zgnieść w ciasto?

  11. Grażka pisze:

    Przyznaję się że zmiksowałam banany i … nie dość że się przypaliło po 45 minutach to jeszcze całe opadło. Ale przypalony zakalec był tak dobry że pewnie jeszcze raz spróbuję upiec to ciasto. Tylko co zrobić żeby po miksowaniu bananów ono wyrosło ?? I gnieść widelcem nie chcę bo przy urządzeniu wielofunkcyjnym nawet masło w nim topie i po prostu mam tylko jeden kielich do mycia

  12. Ewa pisze:

    Skąd wziąć esencje waniliową?

  13. Ania pisze:

    Pyszny wyszedł. W godzinę zniknął.

  14. ilonkasonia pisze:

    Przepis super ciasto robi się expresowo a co najważniejsze to również expresowo znikło ze stołu

  15. Małgorzata pisze:

    Szybko, smacznie i tanio. Polecam

  16. marzena pisze:

    mam pytanie ,czy piec ma być nagrzany do 180* czy podgrzany 100*

  17. Alina pisze:

    Świetny przepis. Zamiast cukru białego dałam trzcinowy i dodałam kopiastą łyżkę kakao. Wyszło chrupiące z góry, wilgotne w środku, takie bananowe brownie.
    Pozdrawiam serdecznie

  18. Magdalena pisze:

    Chlebek jest świetny! Zmodyfikowalam odrobinę przepis z racji tego, że miał być dla męża, który planuje nabrać masy mięśniowej. Zmniejszyłam znacznie ilosc cukru a na to konto dodalam odżywkę białkowa mojego męża (czekoladowa). Białko ubilam i w ten sposób zmieszalam z pozostalymi składnikami. Szklankę otrębów i platkow owsianych zalalam cieplym mlekiem i rowniez dodalam.
    Chlebek byl puszysty i zarazem wilgotny. Przepis przez Pana podany jest tak naprawdę idealną bazą dla naszych fantazji.
    Polecam!

  19. Pakula pisze:

    Ciasto, chlebek super opedzlowalam je w godzinę razem z dziećmi pychotka dziękuję pięknie za przepis

  20. Renata pisze:

    Czy piec z termoobiegiem czy Góra dół?

  21. jedyne.takie K. pisze:

    Wyszło pysznie! dodałam suszoną żurawinę dla przełamania słodyczy i pokrojone suszone morele 🙂 Dziękuję za ten przepis 🙂

  22. Edyra pisze:

    Witam , przepis super, ja dodałam dużo orzechów i swieze borówki. Wyszło pysznie Dziekuje

  23. Justyna pisze:

    Ciasto wyszło bardzo dobre, ale z zakalcem. Co mogłam źle zrobić? Piekłam ponad 60 min. w temp. 180. Ładnie wyrosło. Jak zawsze po wyłączeniu, trzymałam ciasto w piekarniku ok. 10 min.
    Może nie powinnam dodawać do bananów soku z cytryny?

  24. Asia pisze:

    Dzisiaj upieklam.
    Pyszne ciasto. Zamiast aromatu waniliowego dodalam aromat pomaranczowy.
    Rodzinie smakowalo.
    Dziekuje

  25. Agnieszka pisze:

    Ciasto przepyszne bez żadnych dodatków samo w sobie. Bardzo szybko się przyrządza. Pięknie wyrosło i bez zakalca. Moje ulubione od teraz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję