Pulpety pieczone na ryżu z warzywami to klasyczny w naszym domu pomysł na szybki rodzinny obiad. Marysia jest mistrzynią „kulania” pulpetów, Zocha wyśmienicie obiera warzywa. Mi pozostaje tylko odpowiednie doprawienie potrawy. Bez wątpienia wielu zapracowanych rodziców będzie mi wdzięcznych za to danie. Można je przygotować dzień wcześniej, ułożyć surowe pulpety na ryżu z warzywami. Wstawić do lodówki, następnego dnia podlać bulionem i upiec…nic prostszego.
Pulpety pieczone na ryżu z warzywami – przepis krok po kroku
Składniki:
Pulpety:
500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki
200 g ryżu białego długoziarnistego np. paraboiled
kawałek pora
1 marchewka
1 papryka
pół brokułu
600 ml bulionu lub wody
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju roślinnym na złoty kolor. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj przestudzoną podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Następnie mięso wyrabiaj ręcznie do połączenia składników.
Krok 2:
Na dno naczynia do zapiekania wysyp ryż. Dodaj poszatkowanego pora, podobnie marchew i paprykę pokrojoną w kostkę oraz małe różyczki brokułu. Ułóż na ryżu uformowane pulpeciki.
Krok 3:
Na koniec podlej wywarem lub osolonym wrzątkiem. Istotne jest aby płyn był gorący wtedy szybko zacznie się gotować.
Krok 4:
Na koniec pulpety z ryżem zapiekaj przez 40 minut w 190°C grzałka „góra – dół”. Podczas gdy klopsy się pieką możesz przygotować z ulubioną sałatkę lub surówkę.
Pulpety pieczone na ryżu z warzywami, chociaż często goszczą na naszym stole to dziewczyny i tak zawsze cieszą się na ich widok.Niewątpliwie jest to jedno z najszybszych dań w moim repertuarze, ponieważ ważnym aspektem jest prostota składników oraz ich ogólna dostępność. Jak również przygotowanie, które jest zarówno przyjemne jak i banalnie proste.
Dziś były na obiad. Bardzo smaczne, ładnie się prezentują. Trochę dłużej musiały być w piekarniku -50 minut, ale to pewnie dlatego, że przygotowywałam całe danie wczoraj i niemal prosto z lodówki wkładałam do piekarnika. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Witam, potrawa ta była pierwszą, którą zrobiłam wg przepisu. Przepis ten, jak również szereg innych z Pana strony jest fantastyczny, rewelacyjny i co najważniejsze dzieci zaczęły jeść warzywa. A i ja zaczynam lubić gotowanie:) Bardzo dziękuję za tak szczegółową i precyzyjną procedurę wykonania pysznego obiadu. Wreszcie pierwsza strona w internecie dedykowana także osobom, które mimo swojego wieku, nie są doświadczonymi kucharzami:)”.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Moje topowe danie fit na szybko!
Czyszczenie lodówki gwarantowane, danie pyszne, na ciepło jak i na zimno!
Za każdym razem wychodzi inne 😉 dzieki zmianie składników!
Dziękuję za inspirację ♥️♥️♥️
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Czy mozna upiec to we frytkownicy beztłuszczowej?
Nie próbowałem.. ale jak spróbujesz to daj znać jak wyszło 🙂
Zalalam wrzątkiem wstawiłam do nagrzanego piekarnika minęło już pół godziny i jeszcze woda nie zaczęła bulgotać, ile mam to pięć?
Ja w moim piekarniku piekłem 40 minut.
Dziś były na obiad. Bardzo smaczne, ładnie się prezentują. Trochę dłużej musiały być w piekarniku -50 minut, ale to pewnie dlatego, że przygotowywałam całe danie wczoraj i niemal prosto z lodówki wkładałam do piekarnika. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Cieszę się, że danie smakowało 🙂 I jego temperatura na pewno miała wpływ na długość pieczenia.
Matko jakie to dobre było
Super przepis! Proste danie, smaczne i wartościowe ♀️ dla całej rodzinki
Czy naczynie w trakcie pieczenia należy przykryć?
Nie, cały czas jest odkryte.
Super, dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Witam, potrawa ta była pierwszą, którą zrobiłam wg przepisu. Przepis ten, jak również szereg innych z Pana strony jest fantastyczny, rewelacyjny i co najważniejsze dzieci zaczęły jeść warzywa. A i ja zaczynam lubić gotowanie:) Bardzo dziękuję za tak szczegółową i precyzyjną procedurę wykonania pysznego obiadu. Wreszcie pierwsza strona w internecie dedykowana także osobom, które mimo swojego wieku, nie są doświadczonymi kucharzami:)”.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Dziękujemy za tak miłe słowa!
Prosty, ale bardzo przepyszny przepis! Moja rodzina od razu polubiła te smaki. Polecam 🙂
A jaką do nich podajesz surówka?
np taka https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/surowki/surowka-z-kapusty-pekinskiej/
Dziekuję za ten doskonały przepis. Obiad bardzo nam smakował.
Czy można mięso wieprzowe zastąpić mielonym z indyka?
Tak można.
Moje topowe danie fit na szybko!
Czyszczenie lodówki gwarantowane, danie pyszne, na ciepło jak i na zimno!
Za każdym razem wychodzi inne 😉 dzieki zmianie składników!
Dziękuję za inspirację ♥️♥️♥️
Właśnie wstawiłam do lodówki jutro sprawdzę smak.Dziękuję za inspirację