X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Pulpety pieczone na ryżu z warzywami

Pulpety pieczone na ryżu z warzywami to klasyczny w naszym domu pomysł na szybki rodzinny obiad. Marysia jest mistrzynią „kulania” pulpetów, Zocha wyśmienicie obiera warzywa. Mi pozostaje tylko odpowiednie doprawienie potrawy. Bez wątpienia wielu zapracowanych rodziców będzie mi wdzięcznych za to danie. Można je przygotować dzień wcześniej, ułożyć surowe pulpety na ryżu z warzywami. Wstawić do lodówki, następnego dnia podlać bulionem i upiec…nic prostszego. 

Pulpety pieczone na ryżu z warzywami – przepis krok po kroku

Składniki:

Pulpety:
Ryż:
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego np. paraboiled
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • pół brokułu
  • 600 ml bulionu lub wody

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju roślinnym na złoty kolor. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj przestudzoną podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Następnie mięso wyrabiaj ręcznie do połączenia składników.

Krok 2:

Na dno naczynia do zapiekania wysyp ryż. Dodaj poszatkowanego pora, podobnie marchew i paprykę pokrojoną w kostkę oraz małe różyczki brokułu. Ułóż na ryżu uformowane pulpeciki.

Krok 3:

Na koniec podlej wywarem lub osolonym wrzątkiem. Istotne jest aby płyn był gorący wtedy szybko zacznie się gotować.

Krok 4:

Na koniec pulpety z ryżem zapiekaj przez 40 minut w 190°C grzałka „góra – dół”. Podczas gdy klopsy się pieką możesz przygotować z ulubioną sałatkę lub surówkę. Pulpety pieczone na ryżu z warzywami, chociaż często goszczą na naszym stole to dziewczyny i tak zawsze cieszą się na ich widok.Niewątpliwie jest to jedno z najszybszych dań w moim repertuarze, ponieważ ważnym aspektem jest prostota składników oraz ich ogólna dostępność. Jak również przygotowanie, które jest zarówno przyjemne jak i banalnie proste.
Na zakończenie wypada życzyć Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zalalam wrzątkiem wstawiłam do nagrzanego piekarnika minęło już pół godziny i jeszcze woda nie zaczęła bulgotać, ile mam to pięć?

  2. Dziś były na obiad. Bardzo smaczne, ładnie się prezentują. Trochę dłużej musiały być w piekarniku -50 minut, ale to pewnie dlatego, że przygotowywałam całe danie wczoraj i niemal prosto z lodówki wkładałam do piekarnika. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    • Cieszę się, że danie smakowało 🙂 I jego temperatura na pewno miała wpływ na długość pieczenia.

  3. Witam, potrawa ta była pierwszą, którą zrobiłam wg przepisu. Przepis ten, jak również szereg innych z Pana strony jest fantastyczny, rewelacyjny i co najważniejsze dzieci zaczęły jeść warzywa. A i ja zaczynam lubić gotowanie:) Bardzo dziękuję za tak szczegółową i precyzyjną procedurę wykonania pysznego obiadu. Wreszcie pierwsza strona w internecie dedykowana także osobom, które mimo swojego wieku, nie są doświadczonymi kucharzami:)”.
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

  4. Prosty, ale bardzo przepyszny przepis! Moja rodzina od razu polubiła te smaki. Polecam 🙂

  5. Dziekuję za ten doskonały przepis. Obiad bardzo nam smakował.

  6. Moje topowe danie fit na szybko!
    Czyszczenie lodówki gwarantowane, danie pyszne, na ciepło jak i na zimno!
    Za każdym razem wychodzi inne 😉 dzieki zmianie składników!
    Dziękuję za inspirację ♥️♥️♥️

  7. Właśnie wstawiłam do lodówki jutro sprawdzę smak.Dziękuję za inspirację

Sprawdź również