Przepis
Dania główneWieprzowina
Pulpety pieczone na ryżu z warzywami
Pulpety pieczone na ryżu z warzywami to klasyczny w naszym domu pomysł na szybki rodzinny obiad. Marysia jest mistrzynią „kulania” pulpetów, Zocha wyśmienicie obiera warzywa. Mi pozostaje tylko odpowiednie doprawienie potrawy. Bez wątpienia wielu zapracowanych rodziców będzie mi wdzięcznych za to danie. Można je przygotować dzień wcześniej, ułożyć surowe pulpety na ryżu z warzywami. Wstawić do lodówki, następnego dnia podlać bulionem i upiec…nic prostszego.
Pulpety pieczone na ryżu z warzywami – przepis krok po kroku
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki musztardy kozaka, ja sięgam po Roleskiego
- sól, pieprz
Ryż:
- 200 g ryżu białego długoziarnistego np. paraboiled
- kawałek pora
- 1 marchewka
- 1 papryka
- pół brokułu
- 600 ml bulionu lub wody
Czy mozna upiec to we frytkownicy beztłuszczowej?
Nie próbowałem.. ale jak spróbujesz to daj znać jak wyszło 🙂
Zalalam wrzątkiem wstawiłam do nagrzanego piekarnika minęło już pół godziny i jeszcze woda nie zaczęła bulgotać, ile mam to pięć?
Ja w moim piekarniku piekłem 40 minut.
Dziś były na obiad. Bardzo smaczne, ładnie się prezentują. Trochę dłużej musiały być w piekarniku -50 minut, ale to pewnie dlatego, że przygotowywałam całe danie wczoraj i niemal prosto z lodówki wkładałam do piekarnika. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Cieszę się, że danie smakowało 🙂 I jego temperatura na pewno miała wpływ na długość pieczenia.
Matko jakie to dobre było
Super przepis! Proste danie, smaczne i wartościowe ♀️ dla całej rodzinki
Czy naczynie w trakcie pieczenia należy przykryć?
Nie, cały czas jest odkryte.
Super, dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Witam, potrawa ta była pierwszą, którą zrobiłam wg przepisu. Przepis ten, jak również szereg innych z Pana strony jest fantastyczny, rewelacyjny i co najważniejsze dzieci zaczęły jeść warzywa. A i ja zaczynam lubić gotowanie:) Bardzo dziękuję za tak szczegółową i precyzyjną procedurę wykonania pysznego obiadu. Wreszcie pierwsza strona w internecie dedykowana także osobom, które mimo swojego wieku, nie są doświadczonymi kucharzami:)”.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Dziękujemy za tak miłe słowa!
Prosty, ale bardzo przepyszny przepis! Moja rodzina od razu polubiła te smaki. Polecam 🙂
A jaką do nich podajesz surówka?
np taka https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/surowki/surowka-z-kapusty-pekinskiej/
Dziekuję za ten doskonały przepis. Obiad bardzo nam smakował.
Czy można mięso wieprzowe zastąpić mielonym z indyka?
Tak można.
Moje topowe danie fit na szybko!
Czyszczenie lodówki gwarantowane, danie pyszne, na ciepło jak i na zimno!
Za każdym razem wychodzi inne 😉 dzieki zmianie składników!
Dziękuję za inspirację ♥️♥️♥️
Właśnie wstawiłam do lodówki jutro sprawdzę smak.Dziękuję za inspirację