Dania głównePrzekąski na zimnoWieprzowina
Szynka w panierce z sezamem i migdałami
Składniki
-1,5 kg surowej szynki (najlepiej ze skórą)
-1 duży pęczek włoszczyzny bez kapusty:
-2 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-10 ziaren czarnego pieprzu
-5 goździków
-sól
Do panierowania
-100 g płatków kukurydzianych lub sezamu
-30 g obranych migdałów
-2 żółtka
-1 łyżka masła
-po pół łyżeczki cynamonu i cukru
-sól
Sposób przygotowania
Szynkę myjemy i osuszamy. Włoszczyznę obieramy, kroimy w plastry lub w kostkę. Zagotowujemy duży garnek wody, wkładamy włoszczyznę wraz z wszystkimi przyprawami, a na końcu szynkę. Zwiększamy ogień pod garnkiem, żeby wywar jak najszybciej się zagotował, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Gotujemy szynkę pod przykryciem około półtorej godziny. Przygotowujemy panierkę: mieszamy płatki kukurydziane lub sezam z obranymi i zmielonymi migdałami, masłem, żółtkami i przyprawami, aż do uzyskania jednolitej masy. Szynkę po ugotowaniu osączamy, studzimy (można ją też ostudzić w wywarze), a następnie smarujemy panierką. Pieczemy w brytfance, na blasze lub bezpośrednio na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 30 minut. Najlepiej jest upieczoną szynkę pokroić po ostudzeniu. Można taką szynkę podawać również na gorąco, ale polecam ją na zimno z sosami. Sosy można w tym przypadku przygotować na bazie wywaru, który pozostał nam po gotowaniu.