Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Grillowana karkówka barbecue
Składniki
- 600 g karkówki – 4 kotlety
- 1 cebula
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka musztardy
- po pół łyżeczki bazylii i tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso lekko rozbij i przypraw solą oraz pieprzem. Cebulę i czosnek posiekaj. Połącz wszystkie pozostałe składniki i przygotuj z nich marynatę. Marynatę, bardzo dobrze wymieszaj a następnie zalej nią mięso i odstaw całość na kilka godzin w chłodne miejsce. Co godzinę mięso przemieszaj. Kotlety z karkówki odsącz z marynaty i piecz po 5-8 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym grillu. Potrawę podawaj z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami. Taką karkówkę możesz również przygotować na patelni.