Przepis
Wieprzowina
Golonka peklowana pieczona w piwie
Składniki
- 2 duże golonki
- 1 litr zaprawy peklującej (stosunek wody do soli peklującej 1:10)
- kilka liści laurowych
- kilka ząbków czosnku
- kilka ziaren angielskiego ziela
- łyżka wielokolorowego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka ciemnego piwa
Sposób przygotowania
Golonki peklujemy (z dodatkiem liści laurowych, czosnku, angielskiego ziela i pieprzu) w chłodnym miejscu w temperaturze 3-5*C przez 4-5 dni (mięso musi być przykryte całkowicie zalewą) obracając raz dziennie.
Po upeklowaniu gotujemy golonki wraz z wyjętymi z zalewy przyprawami do 3/4 ich miękkości.
Rozgrzewamy grill do temperatury około 200*C (można piec również w piekarniku) i układamy mięso na posmarowanej olejem aluminiowej folii. W początkowej fazie pieczemy golonki przykryte, podlewając piwem do całkowitej ich miękkości, nastepnie odkrywamy i pieczemy jeszcze do momentu zarumienienia się skórki, pamiętając o częstym smarowaniu golonki wytworzonym sosem z piwa.