X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Golonka peklowana pieczona w piwie

Składniki

  • 2 duże golonki
  • 1 litr zaprawy peklującej (stosunek wody do soli peklującej 1:10)
  • kilka liści laurowych
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziaren angielskiego ziela
  • łyżka wielokolorowego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciemnego piwa

Sposób przygotowania

Golonki peklujemy (z dodatkiem liści laurowych, czosnku, angielskiego ziela i pieprzu) w chłodnym miejscu w temperaturze 3-5*C przez 4-5 dni (mięso musi być przykryte całkowicie zalewą) obracając raz dziennie.
Po upeklowaniu gotujemy golonki wraz z wyjętymi z zalewy przyprawami do 3/4 ich miękkości.
Rozgrzewamy grill do temperatury około 200*C (można piec również w piekarniku) i układamy mięso na posmarowanej olejem aluminiowej folii. W początkowej fazie pieczemy golonki przykryte, podlewając piwem do całkowitej ich miękkości, nastepnie odkrywamy i pieczemy jeszcze do momentu zarumienienia się skórki, pamiętając o częstym smarowaniu golonki wytworzonym sosem z piwa.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również