Przepis
Zupy
Zupa grzybowa – grzybula z gałuszkami (Śląsk)
Składniki
50 g suszonych grzybów
pęczek włoszczyzny
1 duża cebula
1,5 l wody
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
pieprz, sól
#Ciasto na gałuszki
300 g mąki pszennej
1 jajko
sól
1 łyżka masła
woda
Sposób przygotowania
Grzyby moczymy i gotujemy w tej samej wodzie. Osobno gotujemy włoszczyznę z przyprawami. Miękkie grzyby kroimy w paseczki. Łączymy wywary. Zabielamy mąką i śmietaną. Dodajemy masło. Kluski: do mąki dodajemy jajko, łyżeczkę soli, łyżeczkę masła i łyżkę wody. Zagniatamy twarde ciasto. Toczymy wałeczki i skubiemy małe gałuszki. Gotujemy. Podajemy w dużej misce, polane masłem. Kluseczki "dojada" się do zupy.