Przepis
Drób
Kaczka po pekińsku
Składniki
- 1 kaczka
Do przybrania
- 12 cebulek dymek (zielonych części) pokrojonych w słupki o długości 6 cm
- 1 obrany ogórek pokrojony w słupki o długości 6 cm
Bejca
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml wódki żytniej
- po 1 łyżeczce octu winnego i oleju
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 2 goździki
- po szczypcie anyżku, kopru włoskiego i cynamonu, sól, pieprz
Sos śliwkowy
- 250 g śliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 50 ml sherry
- po dużej szczypcie ostrej papryki, imbiru i cynamonu
- 30 placuszków mandaryńskich
Placuszki mandaryńskie
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wrzątku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Sprawioną kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kaczkę na kilka minut. Wyjmujemy i osuszamy ściereczką. Nakłuwamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki bejcy i dokładnie smarujemy nią całą kaczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.