Przepis
Owoce morza
Winniczki nadziewane pieczarkami
Składniki
- 40 sztuk ślimaków
- 1 czerstwa bułka
- 200 ml mleka
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Podobnie jak w poprzednim przepisie ślimaki wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osączamy. Cebulę i pieczarki drobno siekamy, bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Cebulę, pieczarki, wyjęte z zalewy ślimaki dusimy pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu w winie z dodatkiem łyżki masła. Po uduszeniu wszystkie składniki dodatkowo siekamy, dodajemy odciśniętą bułkę, 2 jaja, łyżkę masła, przyprawy i mieszamy. Otrzymaną masa napełniamy skorupki ślimaków, układamy w brytfance, skrapiamy resztą masła i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180ºC.