X

Czego szukasz?

Przepis
Owoce morza

Winniczki nadziewane pieczarkami

Składniki

  • 40 sztuk ślimaków
  • 1 czerstwa bułka
  • 200 ml mleka
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Podobnie jak w poprzednim przepisie ślimaki wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osączamy. Cebulę i pieczarki drobno siekamy, bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Cebulę, pieczarki, wyjęte z zalewy ślimaki dusimy pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu w winie z dodatkiem łyżki masła. Po uduszeniu wszystkie składniki dodatkowo siekamy, dodajemy odciśniętą bułkę, 2 jaja, łyżkę masła, przyprawy i mieszamy. Otrzymaną masa napełniamy skorupki ślimaków, układamy w brytfance, skrapiamy resztą masła i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również