X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Łosoś gravlax na pumperniklu z konfitowanymi pomidorkami

Składniki

  • 500 g łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 pęczek świeżego koperku, drobno posiekany
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • pieprz biały
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki tymianku lub rozmarynu świeżego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do konfitowania
  • kremowy serek do smarowania (almette lub philadelphia)
  • pumpernikiel

Sposób przygotowania

Do rondelka przełóż pomidorki. Zalej je oliwą, dodaj gałązki tymianku oraz ząbki czosnku. Duś pomidorki na małym ogniu aż zmiękną, 20-30 minut. Łososia przełóż do miski. Dopraw cukrem, koperkiem, sokiem i skórką z cytryny oraz białym pieprzem. Odstaw aby smaki mogły się przeniknąć. Pumpernikiel pokrój na małe kromeczki, posmaruj je kremowym serkiem. Ułóż plasterek łososia oraz konfitiwanego pomidorka.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również