Przepis
Ryby
Łosoś gravlax na pumperniklu z konfitowanymi pomidorkami
Składniki
- 500 g łososia wędzonego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 pęczek świeżego koperku, drobno posiekany
- sok i skórka z 1 cytryny
- pieprz biały
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 gałązki tymianku lub rozmarynu świeżego
- 2-3 ząbki czosnku
- olej do konfitowania
- kremowy serek do smarowania (almette lub philadelphia)
- pumpernikiel
Sposób przygotowania
Do rondelka przełóż pomidorki. Zalej je oliwą, dodaj gałązki tymianku oraz ząbki czosnku. Duś pomidorki na małym ogniu aż zmiękną, 20-30 minut. Łososia przełóż do miski. Dopraw cukrem, koperkiem, sokiem i skórką z cytryny oraz białym pieprzem. Odstaw aby smaki mogły się przeniknąć. Pumpernikiel pokrój na małe kromeczki, posmaruj je kremowym serkiem. Ułóż plasterek łososia oraz konfitiwanego pomidorka.