Przepis
Wieprzowina
Klopsiki z czosnkiem i kminkiem
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 5 roztartych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- namoczony i odciśnięty miąższ z bułki wrocławskiej
- 1 jajko
- 1/4 filiżanki oliwy
- sól,pieprz
- mąka,oliwa
Sos:
- 1 szklanka przetartych pomidorów ( dojrzałe)
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz , wanilia
Sposób przygotowania
W dużym naczyniu mieszamy wszystkie składniki. Formujemy małe klopsiki w podłużnym kształcie i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie. W międzyczasie przygotowujemy sos,dusząc wszystkie składniki na małym ogniu.Nim sos zgęstnieje ,przekładamy do niego usmażone klopsiki i dusimy jeszcze 15 minut.