menu

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą

 

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą od lat dziecięcych, towarzyszy mi na rodzinnym stole. Czy to na śniadanie, czy na kolację zawsze cieszy się niesłabnącą popularnością.

 

Tym razem zdecydowałem się na wersję z dodatkiem wędzonej makreli i serka topionego. Bardzo odpowiada mi ten treściwy, kremowy, wędzony smak. Pamiętam, że gdy byłem mały i na pułkach sklepowych nie wszystkie produkty były dostępne, rodzice często przygotowali pasty kanapkowe. Pasta jajeczna, warzywna, na bazie ryb w puszce „Awanturka”. Są łatwe w przygotowaniu, od razu „spreparować” ilość na 2 dni oraz koszt produktów nie zabija.

 

Zauważyłem zresztą, że cały czas pytacie mnie o coraz to nowe pomysły na pasty kanapkowe. Nie tak dawno wstawiłem na stronę przepisy na pasty wegańskie z fasoli i też cieszą się dużym zainteresowaniem. Będę się starał na bieżąco uzupełniać bazę wszelakich smarowideł. Zwłaszcza , że temat jest rozległy jak terytorium Kazachstanu 😉

 

Jeżeli chodzi o dzisiejszy przepis to polecam go sprawdzić. Serek topiony naprawdę robi robotę zwłaszcza typu „ementaler”. Wiem nie jest to najlżejsze danie, ale od czasu do czasu to nawet zupkę chińską wolno 😉 Podany poniżej przepis krok po kroku, możecie dowolnie modyfikować.

 

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą. Składniki: 

 

  • 1 wędzona makrela (250 g)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek kiszony
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 100g serka topionego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

 

Makrele obierz ze skóry i ości, mięso przełóż do miski. Dodaj jajka starte na tarce, ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę, szczypiorek, serek topiony i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku, całość ugnieć widelcem ale niezbyt drobno, pasta powinna mieć wyczuwalne kawałki makreli.

SMACZNEGO!

18 odpowiedzi na “Pasta jajeczna z wędzoną makrelą”

  1. Jerry napisał(a):

    Fajnie, że tu trafiłem. Będę wracać a dziś wielka próba w kuchni z przepisem na pastę 😉

  2. Marta napisał(a):

    Na stronę trafiłam przez Instagram i powiem – rewelacja. Przepisy świetne, strona www jasna, czytelna, profesjonalne zdjęcia. Makrela już kupiona pasta będzie robiona na kolację. Brakuje mi tylko jednego – ikonki drukuj przepis 🙂

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Marta,
      Dzięki za komentarz i kilka ciepłych słów 😉 Koniecznie daj znać, czy pasta przypadłą Ci do gustu. Nad opcją drukuj przepis zastanawialiśmy się ale poszliśmy w stronę eko. Może jeszcze rozważymy tę opcję 😉 Jeszcze raz dziękuję, każda opinia jest dla nas ważna.
      Pozdrawiam

  3. Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com napisał(a):

    jedna z moich ulubionych 🙂

  4. Elżbieta Gajczyk napisał(a):

    Fajny przepis . Dziękuję . Zrobię na sobotę .Takie pasty są lepsze od wędlin , które są niejadalne w większości .

  5. Emi napisał(a):

    Cześć!
    Mniam!!! Czytam i zastanawiam się czy nie „skroiłeś” przepisu od mojej mamy
    Pozdrawiam ciepło!

  6. Kasia P. napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj na śniadanie ta pastę i muszę przyznać że jest mega pyszna i na pewno zagości i nas na stałe. Teraz czas wypróbować kolejne przepisy dziekuje serdecznie za przepis będę tutaj stałym bywalcem

  7. Wioletta napisał(a):

    Pasta smakuje rewelacyjnie
    Serek robi swoja robotę. Nie mialam szczypiorku dodalam troche cebuli i ja używam majonezu kieleckiego dla nie jest najlepszy.☺

  8. Beata napisał(a):

    Pasta super delektowała się nią moja rodzina jest pyszna.

  9. Mariolka napisał(a):

    Fantastyczna strona a pasta mniam mniam Betti dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję