
16 kwietnia 2025|KulinariaPorady dietetyczne
Azjatycki boczek z nutą sezamu – intensywny smak i technologia, która robi różnicę
[Artykuł sponsorowany]
Boczek z grilla to klasyk, który potrafi zaskoczyć. Zwłaszcza gdy przyrządzimy go w orientalnym stylu – z dodatkiem sosu sojowego, miodu, czosnku, imbiru i oleju sezamowego. Efekt? Soczyste, aromatyczne mięso o głębokim smaku, karmelizowane na powierzchni, delikatnie pikantne i cudownie chrupiące. Jednakże nie tylko składniki grają tu pierwsze skrzypce. Sekret doskonałego smaku tkwi również w odpowiednim przygotowaniu.
Dlatego w tym przepisie kluczową rolę odgrywa technologia próżniowego marynowania – dzięki zgrzewarce VacuSense i pojemnikom VacuLock od NutriZein, mięso nabiera intensywnego smaku znacznie szybciej, a Ty zyskujesz kontrolę, wygodę i sposób na niemarnowanie jedzenia.
Azjatycki grillowany boczek z nutą sezamu
Porcja dla 4 osób
Składniki:
600–800 g surowego boczku (w kawałku lub w 1 cm plastrach)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu np.lipowy
1 łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
5 cm świeżego imbiru (pokrojonego w cienkie plasterki)
1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
1 papryczka chili (posiekana – opcjonalnie)
2 łyżki sezamu (uprażonego)
1 łyżka oleju roślinnego do grillowania
Posiekana dymka lub szczypiorek do podania
Sposób przygotowania:
Krok 1
W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty czosnek, imbir, ocet ryżowy i chili. Powstanie gęsta, aromatyczna marynata o słodko-pikantnym profilu.
Krok 2
Boczek pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Włóż je do szklanego pojemnika próżniowego VacuLock, zalej marynatą i zamknij pojemnik. Następnie podłącz do niego zgrzewarkę VacuSense i w kilka sekund odessij powietrze.
Dlaczego to ważne?
Marynowanie w próżni sprawia, że pory mięsa otwierają się, a smak marynaty przenika do środka znacznie szybciej i skuteczniej. Zamiast czekać całą noc, wystarczą 2 godziny w lodówce, by boczek nabrał głębi smaku i idealnej struktury.
Krok 3:
Rozgrzej grill do średniej temperatury. Wyjmij mięso z pojemnika, osusz lekko ręcznikiem papierowym. Posmaruj plastry boczku olejem i grilluj po 10–15 minut z każdej strony, aż się przyrumienią i będą lekko karmelizowane.
Krok 4:
Po zdjęciu z grilla posyp mięso prażonym sezamem i świeżą dymką. Boczek w tej odsłonie świetnie smakuje z ryżem, sałatką z ogórka lub jako element większego azjatyckiego menu grillowego.
VacuSense i VacuLock – nowa jakość w Twojej kuchni
VacuSense od NutriZein to zgrzewarka próżniowa nowej generacji, która nie tylko pomaga zachować świeżość jedzenia, ale i umożliwia jego szybkie marynowanie. Dzięki 7 trybom pracy i funkcji „Pulse”, masz pełną kontrolę nad tym, jak i co pakujesz – od delikatnych owoców po soczyste mięso. Zintegrowana gilotyna i schowek na folię eliminują bałagan, a separator cieczy umożliwia bezpieczne pakowanie także mokrych produktów, takich jak marynaty czy zupy.
Z kolei pojemniki VacuLock to wygodne i solidne naczynia szklane (650 ml i 1500 ml) z wbudowanym datownikiem. Przechowasz w nich nie tylko marynowane mięsa, ale też gotowe dania, resztki obiadu czy świeże składniki – i to nawet 5 razy dłużej niż tradycyjnie. Bezpieczne, trwałe, kompatybilne z VacuSense.
Nie marnuj – przechowuj mądrze
Po udanym grillowaniu często zostają resztki. Zamiast je wyrzucać, po prostu przełóż je do woreczka lub pojemnika próżniowego, zgrzej przy pomocy VacuSense i przechowaj w lodówce lub zamrażarce. Dzięki temu zachowasz smak, strukturę i aromat potrawy – bez konieczności odgrzewania kolejnego dnia czegoś, co już utraciło swoją jakość.
Zgrzewarka VacuSense — wyższy poziom pakowania prózniowego
VacuSense to zaawansowana zgrzewarka próżniowa marki NutriZein, stworzona z myślą o tych, którzy chcą gotować mądrzej i przechowywać żywność dłużej bez utraty smaku i jakości. Dzięki aż 7 trybom pracy, w tym dedykowanym produktom wilgotnym i delikatnym, VacuSense pozwala idealnie dopasować sposób pakowania do rodzaju składników. Wbudowana gilotyna i schowek na folię ułatwiają obsługę, a separator cieczy zapobiega zassaniu płynów. Podwójny zgrzew gwarantuje szczelność i długotrwałą świeżość.
Szklane pojemniki próżniowe VacuLock
VacuLock to szklane pojemniki próżniowe (650 ml i 1500 ml), które umożliwiają nie tylko przechowywanie jedzenia, ale również ekspresowe marynowanie – nawet w 2 godziny zamiast całej nocy. Dzięki szczelnemu zamknięciu i wbudowanemu datownikowi, zachowują smak, aromat i wartości odżywcze nawet 5 razy dłużej. Idealne do lodówki, zamrażarki, mikrofalówki i zmywarki. To sprytne, bezpieczne i ekologiczne rozwiązanie do każdej kuchni.
Podsumowując
Zgrzewarka VacuSense i pojemniki VacuLock to z pewnością duet, który wnosi realną wartość do każdej kuchni. To nie tylko sposób na wygodniejsze gotowanie, ale i na bardziej odpowiedzialne gospodarowanie jedzeniem.
- Zatrzymuje wartości odżywcze i naturalny aromat potraw
- Chroni żywność przed bakteriami i pleśnią
Posiada 7 trybów pracy z możliwością dostosowania mocy - Podwójny zgrzew o szerokości 3 mm maksymalnie chroni przed utratą szczelności
- Posiada wbudowany separator cieczy — teraz zapakujesz próżniowo również zupy i sosy
- Wbudowane akcesoria i schowki zapewnią komfort pracy i porządek w Twojej kuchni
- Ponad 200 zgrzewów w trybie ciągłym — bez ryzyka przegrzania folii
Z pomocą technologii próżniowej od NutriZein przygotujesz potrawy szybciej, smaczniej i z większą kontrolą. A to wszystko bez marnowania składników i czasu. Gotuj, pakuj, przechowuj – i ciesz się świeżością dłużej.
1 stycznia 2019|Kulinaria
Jak leczyć skutki kaca?
Jak leczyć skutki kaca? Każdemu z nas zdarzyło się „zabalować’, wiadomo ludzka rzecz. Niestety często skutki są opłakane: ból głowy, …
Czytaj dalej „Jak leczyć skutki kaca?”
Przejdź do wpisu
18 listopada 2016|Kulinaria
Sękacz zamiast kozetki
Sękacz zamiast kozetki Aromat, który można kroić na porcje Na hali produkcyjnej żar buchający od maszyn do sękacza roznosi obłędny …
Czytaj dalej „Sękacz zamiast kozetki”
Przejdź do wpisu
16 stycznia 2025|Warsztaty/Pokazy
Pokaz kulinarny z Jakubem Kuroniem
Dlaczego Jakub Kuroń powinien odwiedzić Twoje miasto? Kulinarne pokazy, które podbiją każde święto! Czy w Twoim kalendarzu wydarzeń szykuje się …
Czytaj dalej „Pokaz kulinarny z Jakubem Kuroniem”
Przejdź do wpisu



