
18 listopada 2016|Kulinaria
Przepisy na dania z kociołka
Dania kociołkowe to w naszej rodzinie sposób na udaną imprezę na świeżym powietrzu. W tym roku na długi weekend zamiast grilla wybrałem kociołek i kilka „jednogarnkowych” potraw, które wy też możecie z łatwością wykonać sami.
Zupa z jesiotra z krewetkami
To moja wariacja na temat węgierskiej zupy Halaszle. Zamiast tradycyjnie w niej występującego karpia dodałem jesiotra, którego większą część wędziłem dzień wcześniej. W przepisie zrezygnowałem także ze smalcu, na którym przeważnie przygotowuje się tę zupę, na rzecz nieco zdrowszej oliwy. Na koniec do zupy trafiły także raczej w Halaszle nie spotykane krewetki i skórka cytrynowa, które dodały wykwintnego charakteru temu daniu. To idealne propozycja na pożywny letni obiad, jak i rozgrzewającą zimową zupę. Tu znajdziesz przepis >>>

Afrykański gulasz Boerów
Boerowie (lub Burowie) to potomkowie europejskich kalwinistów, luteranów i hugenotów którzy w XVII i XVIII zasiedli tereny obecnej Afryki północnej. Wspominam o nich, ponieważ tradycyjny kociołek Burów podarował nam przed laty ksiądz Marian Midura, misjonarz, którzy wiele lat spędził między innymi właśnie w tym regionie świata. Dokładną historię tego kociołka możecie poznać klikając tutaj (link).
Gulasz Burów to solidna porcja jagnięciny z ziemniakami o delikatnie słodkim morelowym aromacie i smaku, uzupełniona pikantnymi nutami harrisy (pasty paprykowej) z wyraźnym dodatkiem aromatycznego curry, który nadaje całości dodatkowej głębi. Bogactwo smaku gulasz najpełniej oddaje na drugi dzień, gdy wszystkie aromaty przegryzą się ze sobą. Tu znajdziesz przepis >>>
Kurczak po katalońsku
Tani, prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny klasyk kuchni katalońskiej. Użyłem piersi z kurczaka by skrócić czas przygotowywania całości i nieco uprościć tą potrawę. Dodany do niej ryż wchłonie soki i tłuszcz wytopiony z mięsa, bulion i pomidory zatrzymując w sobie całą niesamowitą mieszankę smaków. Tu znajdziesz przepis >>>

Źeberka w pomidorach po azjatycku
Danie, którego nauczył mnie mój tato. Jest niezbyt skomplikowane, choć trochę czasochłonne. Jeśli do tej pory przygotowywaliście żeberka tylko na sposób tradycyjny z cebulką, to jest to zdecydowanie propozycja dla was. Uwaga – to danie dla osób, które nie boją się trochę pobrudzić podczas jedzenia. No i, oczywiście dla tych, którzy lubią oblizywać palce po skończonym posiłku – uwierzcie na słowo, że trudno się powtrzymać. Tu znajdziesz przepis >>>

12 grudnia 2021|Kulinaria
Ryby na Wigilię? 5 tradycyjnych i bardziej nowoczesnych propozycji
Wigilia w Polsce upływa od lat pod znakiem ryb. Na Wigilię jemy przeróżnie; gustujemy w rybach zarówno słodkowodnych, ale coraz …
Czytaj dalej „Ryby na Wigilię? 5 tradycyjnych i bardziej nowoczesnych propozycji”
Przejdź do wpisu
19 listopada 2016|Kulinaria
Idziemy na zakupy. Targ Śniadaniowy.
Idziemy na zakupy. Targ Śniadaniowy. Co i dlaczego warto kupić na targu, nie tylko tym Śniadaniowym Uwielbiam targi z …
Czytaj dalej „Idziemy na zakupy. Targ Śniadaniowy.”
Przejdź do wpisu
18 listopada 2016|Kulinaria
Smak kaszubskiej wsi
Smak kaszubskiej wsi Nowocześnie, smacznie i ekologicznie – tak wygląda Kaszubska wieś, którą z całego serca pokochałem. Dobry chleb …
Czytaj dalej „Smak kaszubskiej wsi”
Przejdź do wpisu