X

Czego szukasz?

18 listopada 2016|Kulinaria

Przepisy na dania z kociołka

Dania kociołkowe to w naszej rodzinie sposób na udaną imprezę na świeżym powietrzu. W tym roku na długi weekend zamiast grilla wybrałem kociołek i kilka „jednogarnkowych” potraw, które wy też możecie z łatwością wykonać sami.

 

Zupa z jesiotra z krewetkami

 

To moja wariacja na temat węgierskiej zupy Halaszle. Zamiast tradycyjnie w niej występującego karpia dodałem jesiotra, którego większą część wędziłem dzień wcześniej. W przepisie zrezygnowałem także ze smalcu, na którym przeważnie przygotowuje się tę zupę, na rzecz nieco zdrowszej oliwy. Na koniec do zupy trafiły także raczej w Halaszle nie spotykane krewetki i skórka cytrynowa, które dodały wykwintnego charakteru temu daniu. To idealne propozycja na pożywny letni obiad, jak i rozgrzewającą zimową zupę. Tu znajdziesz przepis >>>

kociolek-3

Afrykański gulasz Boerów

 

Boerowie (lub Burowie) to potomkowie europejskich kalwinistów, luteranów i hugenotów którzy w XVII i XVIII zasiedli tereny obecnej Afryki północnej. Wspominam o nich, ponieważ tradycyjny kociołek Burów podarował nam przed laty ksiądz Marian Midura, misjonarz, którzy wiele lat spędził między innymi właśnie w tym regionie świata. Dokładną historię tego kociołka możecie poznać klikając tutaj (link).
Gulasz Burów to solidna porcja jagnięciny z ziemniakami o delikatnie słodkim morelowym aromacie i smaku, uzupełniona pikantnymi nutami harrisy (pasty paprykowej) z wyraźnym dodatkiem aromatycznego curry, który nadaje całości dodatkowej głębi. Bogactwo smaku gulasz najpełniej oddaje na drugi dzień, gdy wszystkie aromaty przegryzą się ze sobą. Tu znajdziesz przepis >>>

 

Kurczak po katalońsku

 

Tani, prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny klasyk kuchni katalońskiej. Użyłem piersi z kurczaka by skrócić czas przygotowywania całości i nieco uprościć tą potrawę. Dodany do niej ryż wchłonie soki i tłuszcz wytopiony z mięsa, bulion i pomidory zatrzymując w sobie całą niesamowitą mieszankę smaków. Tu znajdziesz przepis >>>

kociolek-2

Źeberka w pomidorach po azjatycku

 

Danie, którego nauczył mnie mój tato. Jest niezbyt skomplikowane, choć trochę czasochłonne. Jeśli do tej pory przygotowywaliście żeberka tylko na sposób tradycyjny z cebulką, to jest to zdecydowanie propozycja dla was. Uwaga – to danie dla osób, które nie boją się trochę pobrudzić podczas jedzenia. No i, oczywiście dla tych, którzy lubią oblizywać palce po skończonym posiłku – uwierzcie na słowo, że trudno się powtrzymać.  Tu znajdziesz przepis >>>

Udostępnij!

Sprawdź również
18 listopada 2016|Kulinaria

Kuchnia pierwszej Rzeczypospolitej

Kuchnia pierwszej Rzeczypospolitej Kapłony, pardwy, bawoły i żubry – tym żywili się nasi przodkowie na szlacheckich dworach. Zobacz, co jeszcze..

Przejdź do wpisu
Smak kaszubskiej wsi
18 listopada 2016|Kulinaria

Smak kaszubskiej wsi

Smak kaszubskiej wsi Nowocześnie, smacznie i ekologicznie – tak wygląda Kaszubska wieś, którą z całego serca pokochałem.   Dobry chleb..

Przejdź do wpisu
Instytut Kulinarny Transgourmet
20 września 2018|Wydarzenia

Instytut Kulinarny Transgourmet – otwarcie

Te kilka godzin, które z Bogusią i Gają spędziliśmy w Piasecznie, to był prawdziwy kulinarny rollercoaster. Prowadzącymi byli prezenterka Beata Tadla oraz Krystian Zalejski, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Przejdź do wpisu