X

Czego szukasz?

stół wigilijny
12 grudnia 2020|Porady dietetyczne

Jak spróbować wszystkich 12 potraw wigilijnych, nie przejadając się?

Cały rok czekamy na te kilka dni…
12 potraw wigilijnych, pachnąca choinka i kuchnia pełna świątecznych zapachów.
Rodzinna atmosfera i stół aż uginający się od rarytasów zachęcają do wspólnego ucztowania. Pamiętaj jednak, że…


Święta święta, prezenty, wspomnienia…i dodatkowe kilogramy?
Niekoniecznie!

Co w przypadku gdy jestem na diecie lub dbam o linię?!

Jak jeść w święta żeby potem nie żałować?

Co przygotować na stół świąteczny w lżejszej wersji?

Czego unikać?


Mam dla Ciebie kilka rad, które pomogą Ci świętować, bez martwienia się o dodatkowe kilogramy!

  • Kontroluj porcję nakładaną na talerz

Zgodnie z wigilijną tradycją trzeba spróbować  wszystkich 12 potraw ze świątecznego stołu. Ale jak tego dokonać nie przejadając się?! Spokojnie! Możesz spróbować nawet wszystkich dwunastu potraw. Zastosuj technikę małych porcji. Gwarantuję Ci, że dwie łyżki sałatki smakują tak samo jak cała miska a kawałek ciasta jak cała blacha! Nakładaj małe porcje potraw na talerz i ciesz się ich pysznym smakiem.


  • Nie przejadaj się

Pewnie nie raz przy świątecznym stole zdarzyło Ci się zjeść za dużo a później „cierpieć” z tego powodu. Jak temu zapobiec? Ucztując przy wigilijnym stole i kosztując pysznych sałatek czy śledzi staraj się kontrolować poziom swojej sytości. Odejdź od stołu bądź skończ jeść, gdy poczujesz, że jesteś najedzony/a w 80%. To idealny moment, żeby przestać sobie dokładać kolejną porcję. Skosztujesz pysznej babcinej sałatki i jednocześnie nie będziesz czuć się ociężale. Same korzyści!


  • Jedz powoli

Tyle pyszności na stole, muszę wszystkiego spróbować, bo zabraknie! Nie zabraknie! Nie śpiesz się z jedzeniem. Twój organizm potrzebuje chwili, by zacząć trawić i poczuć sytość. Daj mu trochę czasu! Jedząc powoli z pewnością odczujesz moment, w którym stajesz się najedzony/a a dodatkowo unikniesz powigilijnej drzemki spowodowanej przejedzeniem.




  • Zadbaj o nawodnienie

Kiedy będziesz odpowiednio nawodniony/a zjesz zdecydowanie mniejszą ilość jedzenia a przy tym dostarczysz mniejszą ilość kalorii do swojego organizmu. Bardzo często mylimy odczucie głodu z odczuciem pragnienia. Mam chęć na kolejny kawałek ciasta czy może po prostu chce mi się pić?


  • W wigilię wprowadź post (nie jedz) aż do kolacji

Albo zjedz mniej w ciągu dnia! Dlaczego? Dzięki temu w ciągu całego dnia spożyjesz mniej kalorii a więcej możesz sobie zostawić na wieczór – na karpia, barszczyk czy kawałek ciasta. To się nazywa oszczędność!




  • Wyjdź na rodzinny spacer

Spędź czas z bliskimi nie tylko przy stole! Odpocznijcie chwilę razem od jedzenia i złapcie oddech świeżego powietrza. Zawsze to trochę ruchu a przy tym „spalonych” kalorii!


  • Wybierz wersję fit

Do sałatki jarzynowej dodaj jogurt naturalny zamiast majonezu, rybę upiecz zamiast smażyć na głębokim tłuszczu a śledzie zamiast w oleju podaj z sosem chrzanowym na bazie serka bądź jogurtu. Zaoszczędź sobie niepotrzebnych kalorii!



Jak to niektórzy mówią… kalorie w święta się nie liczą!



Niestety liczą się, ale przede wszystkim liczy się to, co i jak jemy przez cały rok – nie tylko przed te dwa świąteczne dni.



Pamiętajmy o tym i świętujmy – z zachowaniem zdrowego rozsądku.



Aleksandra Kliś
Aleksandra Kliś

Pozdrawiam,
Aleksandra Kliś (IG: podwojny_apetyt)

Dietetyk kliniczny 👩🏻‍⚕️

Zmieniam życie na smaczniejsze i zdrowsze 🥕

Pasjonatka gotowania i kuchni świata 🌎

Udostępnij!

Sprawdź również
18 listopada 2016|Kulinaria

Na Świętego Marcina najlepsza gęsina!

Na Świętego Marcina najlepsza gęsina! Tej jesieni minął rok odkąd rozpocząłem swoje kulinarne wyprawy w poszukiwaniu pasjonatów kuchni oraz tradycyjnych …

Przejdź do wpisu
jak filetować karpia
2 grudnia 2019|Kulinaria

Jak filetować karpia?

W dzisiejszym wpisie dowiecie się nie tylko o tym jak filetować karpia? Poznacie także zacną inicjatywę jaką jest marka „Nasi …

Przejdź do wpisu
Instytut Kulinarny Transgourmet
20 września 2018|Wydarzenia

Instytut Kulinarny Transgourmet – otwarcie

Te kilka godzin, które z Bogusią i Gają spędziliśmy w Piasecznie, to był prawdziwy kulinarny rollercoaster. Prowadzącymi byli prezenterka Beata Tadla oraz Krystian Zalejski, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Przejdź do wpisu