menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

To wykwintne danie podobnie, jak i inne bliny przyszło do nas ze Wschodu i było przysmakiem arystokracji rosyjskiej, ale w ramach mieszania się kultur zadomowiło się na naszych Kresach i chociaż bliny w wydaniu domowym podawane były raczej bez kawioru, to ja przytaczam ten „carski” przepis w oryginalnym składzie, żeby mogli Państwo poznać ten idealny wzorzec blinów, a być może spróbować zrobić je samemu. Oczywiście zaczynamy od przesiania mąki. Mleko lekko podgrzewamy i w 200 ml mleka rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i połową mąki. Tak przygotowany rozczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i schładzamy połowę masła. Dodajemy je wraz z resztą cukru i żółtkiem do rozczynu. Ubijamy rozczyn przy użyciu miksera lub trzepaczką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Tym razem przystępujemy do pracy dopiero po 3 godzinach. Dodajemy resztę mleka (dobrze, żeby było ciepłe) i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy dokładnie, a ponieważ jest rzadkie używamy do tego celu drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy małymi porcjami białko ubite na sztywną pianę. Ciasto na bliny powinno być delikatne i mieć konsystencję gęstej śmietany, stąd odradzam pośpiech. Smażymy bliny na grubej patelni posiłkując się radą Lucyny Ćwierczakiewiczowej, czyli prażąc na patelni sól, którą, gdy się upraży, usuwamy ścierką jeszcze przed smażeniem blinów. Bliny smażymy tak jak naleśniki, używając do smażenia minimalnej ilości tłuszczu, a nawet smarując każdorazowo patelnię kawałkiem słoniny nabitym na widelec. Bliny po usmażeniu z obu stron smarujemy  cienko masłem i układamy jeden na drugim. Podajemy posmarowane kawiorem lub serwujemy kawior osobno. Zdecydowanie jest to przepis dla cierpliwych, ale efekt zachwyci najbardziej wybrednych gości.

ocena:

Bliny z kawiorem

składniki

  • 350 g mąki gryczanej (ok. 2 szklanek)
  • 200 g kawioru
  • 450 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • 30 ml oleju
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

To wykwintne danie podobnie, jak i inne bliny przyszło do nas ze Wschodu i było przysmakiem arystokracji rosyjskiej, ale w ramach mieszania się kultur zadomowiło się na naszych Kresach i chociaż bliny w wydaniu domowym podawane były raczej bez kawioru, to ja przytaczam ten „carski” przepis w oryginalnym składzie, żeby mogli Państwo poznać ten idealny wzorzec blinów, a być może spróbować zrobić je samemu. Oczywiście zaczynamy od przesiania mąki. Mleko lekko podgrzewamy i w 200 ml mleka rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i połową mąki. Tak przygotowany rozczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i schładzamy połowę masła. Dodajemy je wraz z resztą cukru i żółtkiem do rozczynu. Ubijamy rozczyn przy użyciu miksera lub trzepaczką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Tym razem przystępujemy do pracy dopiero po 3 godzinach. Dodajemy resztę mleka (dobrze, żeby było ciepłe) i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy dokładnie, a ponieważ jest rzadkie używamy do tego celu drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy małymi porcjami białko ubite na sztywną pianę. Ciasto na bliny powinno być delikatne i mieć konsystencję gęstej śmietany, stąd odradzam pośpiech. Smażymy bliny na grubej patelni posiłkując się radą Lucyny Ćwierczakiewiczowej, czyli prażąc na patelni sól, którą, gdy się upraży, usuwamy ścierką jeszcze przed smażeniem blinów. Bliny smażymy tak jak naleśniki, używając do smażenia minimalnej ilości tłuszczu, a nawet smarując każdorazowo patelnię kawałkiem słoniny nabitym na widelec. Bliny po usmażeniu z obu stron smarujemy  cienko masłem i układamy jeden na drugim. Podajemy posmarowane kawiorem lub serwujemy kawior osobno. Zdecydowanie jest to przepis dla cierpliwych, ale efekt zachwyci najbardziej wybrednych gości.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję