menu
Zdjęcie dodane przez administratora strony.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy razem jajka, cukier, olej, ew. trochę wody. Dodajemy mąkę, płatki owsiane, sodę oraz sól, a po wymieszaniu dolewamy miód i wszystkie bakalie. Prostokątną formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Możemy wyłożyć całą masę naraz, tak, żeby powstał jeden prostokątny placek, lub nakładać łyżką okrągłe ciastka. Wkładamy formę do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy – ciastka 10, a placek ok. 15 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto kroimy na kwadratowe ciasteczka.

ocena:

Ciasteczka owsiane

składniki

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 100 ml miodu naturalnego
  • 200 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g migdałów (obranych ze skórki)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 125 ml oleju, szczypta soli
  • ew. 30 g wiórków kokosowych

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy razem jajka, cukier, olej, ew. trochę wody. Dodajemy mąkę, płatki owsiane, sodę oraz sól, a po wymieszaniu dolewamy miód i wszystkie bakalie. Prostokątną formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Możemy wyłożyć całą masę naraz, tak, żeby powstał jeden prostokątny placek, lub nakładać łyżką okrągłe ciastka. Wkładamy formę do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy – ciastka 10, a placek ok. 15 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto kroimy na kwadratowe ciasteczka.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję