menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozetrzyj drożdże z cukrem i dokładnie wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw aby rozczyn wyrósł. Do mąki dodaj żółtka, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulki o średnicy 5 cm. Na blacie opruszonym mąka pozostaw bułki do wyrośnięcie ok 30 min.
Wlej wodę do garnka, zagotuj. Ja do parowania bułek używam specjalnej metalowej wkładki. Pampuchy paruję 10-12 minut.Podawać gorące polane ulubionym sosem. Akurat miałam w domu domowe jagody ze słoika. Można zrobić ze świeżych 30 dkg jagód i 4-5 łyżek cukru. Jagody gotujemy z cukrem przez 5 minut, można zagęścić mąką ziemniaczaną.

ocena:

Pampuchy

składniki

500 g mąki
40 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
50 g masła
3 łyżki cukru
3 żółtka
szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozetrzyj drożdże z cukrem i dokładnie wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw aby rozczyn wyrósł. Do mąki dodaj żółtka, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulki o średnicy 5 cm. Na blacie opruszonym mąka pozostaw bułki do wyrośnięcie ok 30 min.
Wlej wodę do garnka, zagotuj. Ja do parowania bułek używam specjalnej metalowej wkładki. Pampuchy paruję 10-12 minut.Podawać gorące polane ulubionym sosem. Akurat miałam w domu domowe jagody ze słoika. Można zrobić ze świeżych 30 dkg jagód i 4-5 łyżek cukru. Jagody gotujemy z cukrem przez 5 minut, można zagęścić mąką ziemniaczaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję