menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Make, sol , drożdże, zioła mieszamy – wlewamy wodę i oliwę. Wyrabiamy sprężyste ciasto. Dzielimy je na 2 kule, obtaczamy w oliwie, wkładamy do woreczka. Chłodzimy w lodowce przez 12 godzin. Ciasto można tak przechowywać przez kilka dni. Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy ciasto z lodówki. Stolnice posypujemy maka (ja używam drobno mielonej kukurydzianej-bo się do tego celu nadaje idealnie) i wałkujemy cieniutki okrągły placek. Przekładamy na blaszki i smarujemy oliwa, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pieczemy ok 10 minut w temp. ok. 230 stopni C.

ocena:

Pełnoziarniste ciasto na pizze

składniki

  • 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej drobno
  • mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka lodowato zimnej wody mineralnej
  • ewentualnie suszone zioła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Make, sol , drożdże, zioła mieszamy – wlewamy wodę i oliwę. Wyrabiamy sprężyste ciasto. Dzielimy je na 2 kule, obtaczamy w oliwie, wkładamy do woreczka. Chłodzimy w lodowce przez 12 godzin. Ciasto można tak przechowywać przez kilka dni. Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy ciasto z lodówki. Stolnice posypujemy maka (ja używam drobno mielonej kukurydzianej-bo się do tego celu nadaje idealnie) i wałkujemy cieniutki okrągły placek. Przekładamy na blaszki i smarujemy oliwa, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pieczemy ok 10 minut w temp. ok. 230 stopni C.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję