menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Mięso  pokroić w kostkę i obtoczyć w mące z przyprawami. Obsmaż karkówkę na połowie rozgrzanego oleju. Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Na reszcie oleju przesmaż cebulę razem z papryką i pieczarkami, około 5 minut aż warzywa zmiękną i odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodaj czosnek, łagodną, ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy.

Gotuj gulasz aż zgęstnieje, około 15 minut. Dopraw solą i ewentualnie cukrem.

W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.

 

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce razem z cebulą. Dodać jajka i mąkę.

Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.

Gdy na wierzchu zbierze się wodą należy ją zebrać i wylać.

Na patelni rozgrzej olej. Nałóż masę ziemniaczaną na całą powierzchnię patelni, wyrównaj łyżką. Przełóż na drugą stronę kiedy spód się zarumieni. Smaż jeszcze 2 minuty. Placki osącz z nadmiaru tłuszczu. Ułóż na talerzu, nałóż porcję gulaszu i złóż placek na pół. Podawaj z kwaśną śmietaną.

ocena:

Placek po węgiersku

składniki

Placki ziemniaczane

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka M
  • 2-3 czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • łyżka majeranku
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana do podania

Gulasz:

  • 700 g wieprzowiny np. karkówki, pokrojonej w kostkę
  • 3-4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 0,6 l bulionu warzywnego lub wołowego, gorącego
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
  • 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Ew. cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Mięso  pokroić w kostkę i obtoczyć w mące z przyprawami. Obsmaż karkówkę na połowie rozgrzanego oleju. Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Na reszcie oleju przesmaż cebulę razem z papryką i pieczarkami, około 5 minut aż warzywa zmiękną i odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodaj czosnek, łagodną, ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy.

Gotuj gulasz aż zgęstnieje, około 15 minut. Dopraw solą i ewentualnie cukrem.

W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.

 

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce razem z cebulą. Dodać jajka i mąkę.

Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.

Gdy na wierzchu zbierze się wodą należy ją zebrać i wylać.

Na patelni rozgrzej olej. Nałóż masę ziemniaczaną na całą powierzchnię patelni, wyrównaj łyżką. Przełóż na drugą stronę kiedy spód się zarumieni. Smaż jeszcze 2 minuty. Placki osącz z nadmiaru tłuszczu. Ułóż na talerzu, nałóż porcję gulaszu i złóż placek na pół. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję