X

Czego szukasz?

jak filetować karpia
2 grudnia 2019|Kulinaria
W dzisiejszym wpisie dowiecie się nie tylko o tym jak filetować karpia? Poznacie także zacną inicjatywę jaką jest marka „Nasi Rybacy”. Myślę, że okres przedświąteczny to idealny moment, aby opowiedzieć Wam trochę o szlachetnej rybie jaką jest karp. I dlaczego hasło „Cudze chwalicie swego nie znacie”, w sferze jedzenia jest bardzo ważne.



Nasi Rybacy- Jak filetować karpia?

Marka Nasi Rybacy powstała w 2013 roku zrzeszając gospodarstwa rybackie znajdujące się na terenie całego kraju. Jej celem jest wzmocnienie sprzedaży bezpośredniej prowadzonej przez gospodarstwa rybackie współpracujące z rekomendowanymi punktami partnerskimi , do których należą sklepy, hotele, restauracje. Punkty sprzedaży ryb oznaczone znakiem Nasi Rybacy to miejsca, w których spełniona jest obietnica świeżych ryb oraz gwarancji pochodzenia i tradycyjnych metod wytwarzania.

Ale co z filetowaniem??? No właśnie, co z nim zapytacie? Otóż jeżeli chodzi o prawidłowe oprawianie karpia, to będąc na pięknym Roztoczu, przygotowałem dla Was wraz z marką Nasi Rybacy film instruktażowy. Wideo w sam raz przyda się przed zbliżającymi świętami Bożego Narodzenia:

Oprócz walorów smakowych, mięso z karpia pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Oto kilka faktów, które warto przytoczyć:

Zdrowe serce

Karp w diecie człowieka chroni układ sercowo-naczyniowy w wieloraki sposób. Dzięki korzystnemu stosunkowi kwasów n-3 do n-6 może zmniejszyć odkładanie się blaszek miażdżycowych, a tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy. Mięso karpia ze względu na jakość lipidów jest pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi. Ponadto zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru.

Działanie przeciwzapalne

Kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 (potocznie zwane omega 3) chronią nasz organizm przed wystąpieniem stanów zapalnych i łagodzą ich przebieg. Dlatego przy stwierdzeniu tego typu schorzeń rekomenduje się tygodniowy wzrost spożycia ryb. Choroby autoimmunologiczne, np. reumatoidalne zapalenie stawów dotyka znaczną część społeczeństwa. Okazuje się, że istnieje związek pomiędzy ilością cholesterolu HDL u  ludzi, a ryzykiem wystąpienia tej choroby. Dlatego spożywanie ryb, w tym karpia jako sposób na wzbogacenie diety w kwasy omega-3 jest wskazane w profilaktyce tego typu schorzeń.

Wzrost odporności

W stymulowaniu naszego układu immunologicznego kluczową role odgrywa cynk. Karp z kolei zawiera go w znacznej ilości, nawet 6 mg/kg mokrej masy. Porcja tej ryby może więc pokrywać aż w 10% dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement. Jest to o tyle istotne, że nasza dieta z reguły uboga jest w cynk, a jego niedobory mogą istotnie obniżać odporność naszego organizmu.

Ochrona układu pokarmowego

Dodatek karpia do naszej diety może zmniejszyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Kwasy tłuszczowe omega 3 redukują bowiem ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego, które mogą inicjować choroby wrzodowe czy Leśniowskiego-Crohna.  Spożywanie karpia może zmniejszyć objawy wzdęć, zaparć, dolegliwości żołądkowych czy zaburzenia w procesie trawienia.

Sprzyja leczeniu chorób przewlekłych

Witaminy i minerały zawarte w mięsie karpia pełnią wiele złożonych funkcji w naszym organizmie. Witamina A, a także kwas linolowy to cenne przeciwutleniacze. Eliminują one wolne rodniki i chronią tym samym komórki przed mutacjami mogącymi prowadzić do powstania nowotworów czy innych chorób przewlekłych. Karp w naszej diecie dostarcza więc antyoksydantów, które obniżają powyższe ryzyko.

Korzystny wpływ na układ oddechowy

Badania wskazały, że wysoka koncentracja minerałów i nutrientów w mięsie karpia może pełnić rolę wspomagającą poprawne funkcjonowanie układu oddechowego. Dlatego dobrym wyborem jest wzbogacenie diety o karpia przy zapaleniu oskrzeli czy nawet przewlekłej niewydolności oddechowej. Oprócz łagodzenia stanów zapalnych dieta bogata w karpia może przyspieszyć regeneracje uszkodzonych tkanek układu oddechowego.

Już niebawem kolejne karpiowe inspiracje

Już wkrótce podzielę się z Wami kolejnymi ciekawostkami i przepisami na potrawy z karpiem. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony sposób na rewelacyjne Kibiny z karpiem. Przepis przywiozłem prosto z Litwy 🙂

Artykuł Sfinansowany z Funduszu Promocji Ryb

Udostępnij!

Sprawdź również
18 listopada 2016|Kulinaria

Sękacz zamiast kozetki

Sękacz zamiast kozetki Aromat, który można kroić na porcje Na hali produkcyjnej żar buchający od maszyn do sękacza roznosi obłędny..

Przejdź do wpisu
7 lipca 2017|Kulinaria

Moje nowe miejsce pracy!

Tak jak obiecałem pokażę Wam jak zmieniła się moja stara kuchnia. Zawsze chciałem mieć jasną, przestronną kuchnie, taką w której wszystko się zmieści i nie będę musiał upychać ekspresu w szufladzie czy wyciskarki do soku w przedpokoju, a gdyby była jeszcze wyspa to już spełnienie marzeń.

Przejdź do wpisu
19 listopada 2016|Kulinaria

Idziemy na zakupy. Targ Śniadaniowy.

Idziemy na zakupy. Targ Śniadaniowy. Co i dlaczego warto kupić na targu, nie tylko tym Śniadaniowym   Uwielbiam targi z..

Przejdź do wpisu