2 grudnia 2019|Kulinaria
W dzisiejszym wpisie dowiecie się nie tylko o tym jak filetować karpia? Poznacie także zacną inicjatywę jaką jest marka „Nasi Rybacy”. Myślę, że okres przedświąteczny to idealny moment, aby opowiedzieć Wam trochę o szlachetnej rybie jaką jest karp. I dlaczego hasło „Cudze chwalicie swego nie znacie”, w sferze jedzenia jest bardzo ważne.
Ale co z filetowaniem??? No właśnie, co z nim zapytacie? Otóż jeżeli chodzi o prawidłowe oprawianie karpia, to będąc na pięknym Roztoczu, przygotowałem dla Was wraz z marką Nasi Rybacy film instruktażowy. Wideo w sam raz przyda się przed zbliżającymi świętami Bożego Narodzenia:
Oprócz walorów smakowych, mięso z karpia pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Oto kilka faktów, które warto przytoczyć:
Artykuł Sfinansowany z Funduszu Promocji Ryb
Nasi Rybacy- Jak filetować karpia?
Marka Nasi Rybacy powstała w 2013 roku zrzeszając gospodarstwa rybackie znajdujące się na terenie całego kraju. Jej celem jest wzmocnienie sprzedaży bezpośredniej prowadzonej przez gospodarstwa rybackie współpracujące z rekomendowanymi punktami partnerskimi , do których należą sklepy, hotele, restauracje. Punkty sprzedaży ryb oznaczone znakiem Nasi Rybacy to miejsca, w których spełniona jest obietnica świeżych ryb oraz gwarancji pochodzenia i tradycyjnych metod wytwarzania.Ale co z filetowaniem??? No właśnie, co z nim zapytacie? Otóż jeżeli chodzi o prawidłowe oprawianie karpia, to będąc na pięknym Roztoczu, przygotowałem dla Was wraz z marką Nasi Rybacy film instruktażowy. Wideo w sam raz przyda się przed zbliżającymi świętami Bożego Narodzenia:
Oprócz walorów smakowych, mięso z karpia pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Oto kilka faktów, które warto przytoczyć:
Zdrowe serce
Karp w diecie człowieka chroni układ sercowo-naczyniowy w wieloraki sposób. Dzięki korzystnemu stosunkowi kwasów n-3 do n-6 może zmniejszyć odkładanie się blaszek miażdżycowych, a tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy. Mięso karpia ze względu na jakość lipidów jest pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi. Ponadto zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru.Działanie przeciwzapalne
Kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 (potocznie zwane omega 3) chronią nasz organizm przed wystąpieniem stanów zapalnych i łagodzą ich przebieg. Dlatego przy stwierdzeniu tego typu schorzeń rekomenduje się tygodniowy wzrost spożycia ryb. Choroby autoimmunologiczne, np. reumatoidalne zapalenie stawów dotyka znaczną część społeczeństwa. Okazuje się, że istnieje związek pomiędzy ilością cholesterolu HDL u ludzi, a ryzykiem wystąpienia tej choroby. Dlatego spożywanie ryb, w tym karpia jako sposób na wzbogacenie diety w kwasy omega-3 jest wskazane w profilaktyce tego typu schorzeń.Wzrost odporności
W stymulowaniu naszego układu immunologicznego kluczową role odgrywa cynk. Karp z kolei zawiera go w znacznej ilości, nawet 6 mg/kg mokrej masy. Porcja tej ryby może więc pokrywać aż w 10% dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement. Jest to o tyle istotne, że nasza dieta z reguły uboga jest w cynk, a jego niedobory mogą istotnie obniżać odporność naszego organizmu.Ochrona układu pokarmowego
Dodatek karpia do naszej diety może zmniejszyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Kwasy tłuszczowe omega 3 redukują bowiem ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego, które mogą inicjować choroby wrzodowe czy Leśniowskiego-Crohna. Spożywanie karpia może zmniejszyć objawy wzdęć, zaparć, dolegliwości żołądkowych czy zaburzenia w procesie trawienia.Sprzyja leczeniu chorób przewlekłych
Witaminy i minerały zawarte w mięsie karpia pełnią wiele złożonych funkcji w naszym organizmie. Witamina A, a także kwas linolowy to cenne przeciwutleniacze. Eliminują one wolne rodniki i chronią tym samym komórki przed mutacjami mogącymi prowadzić do powstania nowotworów czy innych chorób przewlekłych. Karp w naszej diecie dostarcza więc antyoksydantów, które obniżają powyższe ryzyko.Korzystny wpływ na układ oddechowy
Badania wskazały, że wysoka koncentracja minerałów i nutrientów w mięsie karpia może pełnić rolę wspomagającą poprawne funkcjonowanie układu oddechowego. Dlatego dobrym wyborem jest wzbogacenie diety o karpia przy zapaleniu oskrzeli czy nawet przewlekłej niewydolności oddechowej. Oprócz łagodzenia stanów zapalnych dieta bogata w karpia może przyspieszyć regeneracje uszkodzonych tkanek układu oddechowego.Już niebawem kolejne karpiowe inspiracje
Już wkrótce podzielę się z Wami kolejnymi ciekawostkami i przepisami na potrawy z karpiem. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony sposób na rewelacyjne Kibiny z karpiem. Przepis przywiozłem prosto z Litwy 🙂Artykuł Sfinansowany z Funduszu Promocji Ryb
Sprawdź również
29 października 2024|Kulinaria
K-free – marka własna Kauflandu z produktami bez glutenu i laktozy
Artykuł sponsorowany Czy zastanawiałeś się nad eliminacją glutenu lub laktozy ze swojej diety, czy to ze względów zdrowotnych, czy jako …
Czytaj dalej „K-free – marka własna Kauflandu z produktami bez glutenu i laktozy”
Przejdź do wpisu16 maja 2020|Podróże
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.1
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii to relacja z mojej podróży do Gruzji, która odbyła się na początku marca tego …
Czytaj dalej „Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.1”
Przejdź do wpisu18 listopada 2016|Kulinaria
Przepisy na dania z kociołka
Przepisy na dania z kociołka Dania kociołkowe to w naszej rodzinie sposób na udaną imprezę na świeżym powietrzu. W tym …
Czytaj dalej „Przepisy na dania z kociołka”
Przejdź do wpisu