
18 września 2020|Kulinaria
Tradycyjne smaki województwa podkarpackiego
Bieszczadzka kolejka leśna – magiczna podróż w czasie
Jako pierwszy przystanek obraliśmy Majdan, to właśnie tam znajduje się główna stacja Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej. Miejsce wygląda magicznie, jakby znajdowało na końcu świata. Na pewno zaskoczy Was klimatyczny, zabytkowy budynek stacji kolejowej oraz małe, przesympatyczne wagoniki. Od początku swojej historii koleje odgrywały poważną rolę społeczną. Ich zadaniem były nie tylko przewozy towarów, ale również pasażerów. Kolej żelazna umożliwiła ludziom szybkie i bezpieczne podróżowanie za niewygórowaną cenę. Dzisiaj kolejka leśna używany jest wyłącznie w celach turystycznych.Zrazy baranie to wyjątkowe danie
Będąc w Bieszczadach pomyślałem, że nie może zabraknąć baraniny, mięsa z którego słynie ten region. Historia wypasu owiec wiąże się z kulturą wołoską i sięga wieki wstecz. Dzisiaj choć jest to zajęcie nieco zapomniane, powoli wraca do łask. W tak pięknych warunkach przyrody postanowiłem przygotować tradycyjne zrazy baranie, podane z kaszą gryczaną z grzybami. Oprócz gotowania udało mi się przejechać kolejką i poobcować z lokalną naturą. Poniżej znajdziecie dokładny przepis, jak przygotować to danie.Zrazy Baranie
Składniki:
- 500 g mielonej baraniny
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- jeden ziemniak
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól, pieprz
- olej roślinny lub smalec do smażenia
Dodatek:
- Do podania kasza z grzybami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Bułkę namocz w wodzie lub mleku aż stanie się miękka.Krok 2:
Mięso przełóż do miski, dodaj bułkę odciśniętą z nadmiaru płynu, startego ziemniaka i cebulę. Czosnek drobno posiekaj, utrzyj z odrobiną soli i cząbrem. Dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem.Krok 3:
Uformuj owalne kotleciki. Smaż na złoto po 2-3 minuty z każdej strony.Krok 4:
Podawaj z kaszą z grzybamiPływający port jachtowy z basenami na Jeziorze Solińskim
Zalewajka Bieszczadzka
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 20 g suszonych grzybów np. podgrzybek lub prawdziwek
- 200 g słoniny
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,3 l zakwasu żytniego
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczka kminku
- 100 ml śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 4 ziele angielskie
- sól, pieprz
Dodatek:
- Żytnie ciemne pieczywo
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, odparuj i utłucz.Krok 2:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem.Krok 3:
Słoninę pokrój w kostkę, usmaż na złoto. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż 2-3 minuty. Dodaj przyprawy: majeranek roztarty w rękach i kminek oraz liście laurowe i ziele angielskie . Smaż chwilę na małym ogniu, aż uwolnią swój aromat. Dodaj odsączone, grubo posiekane grzyby. Wlej bulion warzywny, gotuj 10-15 minut.Krok 4:
Po tym czasie wlej zakwas, dodaj zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę. Podgrzej, ale już nie gotuj, wystarczy, że zupa zacznie „mrugać”. Zalewajkę podawaj z tłuczonymi ziemniaki i jajkiem na twardo.Uzdrowisko w Rymanowie-Zdroju
Ziemniaki faszerowane po rzeszowsku
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 250 g kapusty kiszonej
- 30 g suszonych grzybów np. maślak lub podgrzybek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do poziomu „al dente”. Wystudź, przetnij na pół i wydrąż środek, tworząc miejsce na farsz.Krok 2:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem.Krok 3:
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj. Na maśle lub smalcu podsmaż cebulę, dodaj kapustę, smaż 5 minut. Następnie dodaj odsączone, drobno posiekane grzyby, smaż kilka minut. Możesz podlać składniki na patelni odrobiną wody z namaczania grzybów. Na końcu dodaj miąższ ziemniaczany, do smaku dopraw solą i pieprzem.Krok 4:
Ziemniaki napełnij farszem. Smaż powoli na maśle klarowanym. Kiedy ziemniaki lekko się zrumienią, podlej delikatnie wodą, duś kilka minut pod przykryciem. Ziemniaki faszerowane po rzeszowsku podawaj ze świeżymi ziołami i pokruszoną bryndzą.Najstarsza na świecie działająca kopalna ropy naftowej
Fuczki z pokrzywą
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- garść pokrzywy
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- olej roślinny lub smalec
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj dość grubo. Pokrzywę sparz wrzątkiem, odciśnij z nadmiaru wody, drobno posiekaj.Krok 2:
W dużej misce z mąki, mleka, jajek przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Dodaj kapustę, pokrzywę. Dopraw solą i pieprzem.Krok 3:
Smaż na dość dużej ilości tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z kwaśną śmietaną i ziołamiPamuła i galar
Zupa Jagodowa Pamuła
Składniki:
- 1 kg jagód
- 1 l wody
- ½ szklanki miodu
Dodatki:
- gęsta kwaśna śmietana
- chleb z twarogiem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jagody opłucz pod zimną bieżącą wodą. W owoce wsyp do garnka, wlej wodę. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Wlej miód, gotuj jeszcze chwilę.Krok 2:
Podawaj z chlebem ze śmietaną, twarogiem i cukrem.Krok 3:
Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.Mobilny festiwal

4 kwietnia 2019|Testy/Recenzje
Ekspres automatyczny 4Swiss Roma A10 HOME-Recenzja
Obiektywna kompletna recenzja ekspres automatycznego 4Swiss Roma A10 HOME. Co nas w nim najbardziej zachwyciło i dlaczego nie zamienimy „domowego baristy na żaden inny model.
Przejdź do wpisu
3 lipca 2018|Testy/Recenzje
Patelnia tytanowa WOLL – recenzja
Przez lata praktyki w gastronomii jako szef kuchni. Czy jako domowy „kuchcik”, nauczyłem się że nieważna jest ilość sprzętu kuchennego ale jego jakość i uniwersalność. Idealnym przykładem takiej wszechstronności jest patelnia tytanowa WOLL.
Przejdź do wpisu
9 stycznia 2025|Kulinaria
Nuggetsy z frytkami – Twój nowy hit w menu na wynos!
[Artykuł sponsorowany] Nuggetsy z frytkami to danie, które warto wprowadzić do menu każdego lokalu gastronomicznego – szczególnie jako propozycję na …
Czytaj dalej „Nuggetsy z frytkami – Twój nowy hit w menu na wynos!”
Przejdź do wpisu