menu
Zdjęcie dodane przez administratora strony.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do dużej miski wsypujemy suche składniki i mieszamy-wlewamy sok i wodę. Porządnie mieszamy i wyrabiamy jak ciasto drożdżowe. Przykrywamy ściereczka, ustawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny lub więcej – tak ,by ciasto urosło dwukrotnie. Następnie przekładamy na wysypana maka powierzchnie i formujemy wałek. Przekładamy do prostokątnej, naoliwionej foremek- przykrywamy folia i i odstawiamy do czasu aż ciasto urośnie do brzegów formy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowy gdy puknięty od spodu wydaje głuchy dzwięk.

ocena:

Chleb z pelnoziarnistej maki pszennej

składniki

2 łyżki stołowe soku z pomarańczy
szklanka wody lub trochę więcej jeśli ciast jest zbyt suche i trudno się miesza
4 łyżki masła
szklanka pszennej maki chlebowej
2 szklanki maki pełnoziarnistej pszennej
3 łyżki stołowe cukru
3 łyżki stołowe maki ziemniaczanej
2 łyżki stołowe mleka w proszku
1 i ćwiartka łyżeczki soli
2 i pol łyżeczki drożdży

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do dużej miski wsypujemy suche składniki i mieszamy-wlewamy sok i wodę. Porządnie mieszamy i wyrabiamy jak ciasto drożdżowe. Przykrywamy ściereczka, ustawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny lub więcej – tak ,by ciasto urosło dwukrotnie. Następnie przekładamy na wysypana maka powierzchnie i formujemy wałek. Przekładamy do prostokątnej, naoliwionej foremek- przykrywamy folia i i odstawiamy do czasu aż ciasto urośnie do brzegów formy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowy gdy puknięty od spodu wydaje głuchy dzwięk.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję