menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryby posól, popieprz i skrop sokiem z 1 cytryny. Ryby ułóż w żaroodpornym naczyniu, do brzucha włóż ćwiartkę jabłka i polej całość sokiem jabłkowym. Dorady dodatkowo obłóż plastrami szynki a następnie włóż je na około 20 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Na każdy talerz wylej łyżkę zagęszczonego soku z pieczenia, na którym ułóż rybę. Całość udekoruj upieczoną, chrupiącą szynką i cząstką cytryny. Przed podaniem dla uzyskania efektu na gościach rybę możesz polać żubrówką i podpalić.

ocena:

Dorada pieczona z jabłkami i szynką prosciutto

składniki

  • 4 dorady
  • 1 kwaśne jabłko
  • 100 g szynki długodojrzewającej
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 cytryna
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: 50 ml żubrówki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryby posól, popieprz i skrop sokiem z 1 cytryny. Ryby ułóż w żaroodpornym naczyniu, do brzucha włóż ćwiartkę jabłka i polej całość sokiem jabłkowym. Dorady dodatkowo obłóż plastrami szynki a następnie włóż je na około 20 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Na każdy talerz wylej łyżkę zagęszczonego soku z pieczenia, na którym ułóż rybę. Całość udekoruj upieczoną, chrupiącą szynką i cząstką cytryny. Przed podaniem dla uzyskania efektu na gościach rybę możesz polać żubrówką i podpalić.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję