menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeżo zaparzoną herbatę studzimy, mieszamy z lodem i wstawiamy do lodówki. Z cytryny lub pomarańczy wyciskamy sok (możemy zamrozić sok w zamrażarce w pojemniczkach do kostek lodu – wtedy mieszamy sok pół na pół z wodą). Ubijamy śmietanę z cukrem. Do wysokich szklanek nalewamy schłodzoną herbatę, wrzucamy po 2-3 kostki zamrożonego soku, lub wlewamy sok, nakładamy po 2 kulki lodów i nakładamy na wierzch bitą śmietanę.

ocena:

Herbata z lodami

składniki

  • 500 ml herbaty świeżo zaparzonej według podstawowego przepisu
  • 6 gałek lodów śmietankowych
  • 100 g śmietany 30%, lub 3 łyżki bitej śmietany
  • sok z cytryna lub pomarańczy
  • kostki lodu
  • cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeżo zaparzoną herbatę studzimy, mieszamy z lodem i wstawiamy do lodówki. Z cytryny lub pomarańczy wyciskamy sok (możemy zamrozić sok w zamrażarce w pojemniczkach do kostek lodu – wtedy mieszamy sok pół na pół z wodą). Ubijamy śmietanę z cukrem. Do wysokich szklanek nalewamy schłodzoną herbatę, wrzucamy po 2-3 kostki zamrożonego soku, lub wlewamy sok, nakładamy po 2 kulki lodów i nakładamy na wierzch bitą śmietanę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję