Ciasta i ciastka
Biszkopt z mlecznym kremem i porzeczkami
Składniki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek płaskich mąki pszennej
- 60 g masła
- 6 łyżek cukru
- 400 g porzeczek czarnych i czerwonych
- masło i kasza manna do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż do formy o wymiarach 37x25 cm wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manna. Ciasto piecz przez około 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku (Jeśli ciasto odstaje od formy jest już gotowe). Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia. 1,5 szklanki mleka zagotuj z masłem i cukrem. Do pozostałej części mleka dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, następnie wlej całość delikatnie do gotującego się mleka. Wszystko doprowadź do wrzenia ciągle mieszając a następnie odstaw do przestygnięcia. Po wystudzeniu nałóż masę na ciasto i obficie obsyp porzeczkami. Ciasto można polać galaretką i podać z bitą śmietaną.