menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę krakowską ucieramy z jednym surowym jajkiem, a następnie rozkładamy ją na stolnicy do wysuszenia, tak żeby ziarenka się nie zlepiły. Po wysuszeniu wsypujemy ją do rondelka, w którym będziemy kaszę zapiekać. Mleko gotujemy z dodatkiem wanilii i masła, następnie kaszę zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że podczas gotowania kasz trzeba je mieszać, żeby nie przywarły do dna i nie spaliły się. Gdy zgęstnieje, przykrywamy ją i wkładamy na 45 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po wypieczeniu usuwamy wanilię w lasce, a kaszę studzimy. Ucieramy 4 żółtka z cukrem i otartą skórką z cytryny na puszystą masę, dodajemy do kaszy i mieszamy. Następnie dorzucamy opłukane i osączone rodzynki oraz pianę ubitą z 4 białek. Kaszę dokładnie i delikatnie mieszamy. Teraz następuje właściwe wypiekanie. Przekładamy kaszę do wysmarowanego masłem naczynia i pieczemy jeszcze 40 minut w temperaturze 180ºC. Dobrze jest naczynie przykryć, żeby kasza się z wierzchu za bardzo nie przypiekła. Podajemy ją na słodko – posypaną cukrem pudrem z konfiturą wiśniową i osobno podanym sokiem. Według podań tak jadała tę kaszę Anna Jagiellonka.

ocena:

Kasza królewska

składniki

  • 1 szklanka kaszy krakowskiej
  • 500 ml mleka
  • 60 g masła
  • pół laski wanilii
  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 100–150 g rodzynek
  • cukier puder, sok i konfitura z wiśni do przybrania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę krakowską ucieramy z jednym surowym jajkiem, a następnie rozkładamy ją na stolnicy do wysuszenia, tak żeby ziarenka się nie zlepiły. Po wysuszeniu wsypujemy ją do rondelka, w którym będziemy kaszę zapiekać. Mleko gotujemy z dodatkiem wanilii i masła, następnie kaszę zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że podczas gotowania kasz trzeba je mieszać, żeby nie przywarły do dna i nie spaliły się. Gdy zgęstnieje, przykrywamy ją i wkładamy na 45 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po wypieczeniu usuwamy wanilię w lasce, a kaszę studzimy. Ucieramy 4 żółtka z cukrem i otartą skórką z cytryny na puszystą masę, dodajemy do kaszy i mieszamy. Następnie dorzucamy opłukane i osączone rodzynki oraz pianę ubitą z 4 białek. Kaszę dokładnie i delikatnie mieszamy. Teraz następuje właściwe wypiekanie. Przekładamy kaszę do wysmarowanego masłem naczynia i pieczemy jeszcze 40 minut w temperaturze 180ºC. Dobrze jest naczynie przykryć, żeby kasza się z wierzchu za bardzo nie przypiekła. Podajemy ją na słodko – posypaną cukrem pudrem z konfiturą wiśniową i osobno podanym sokiem. Według podań tak jadała tę kaszę Anna Jagiellonka.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję