menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Źółtka ucieramy z cukrem na kogel – mogel i mieszamy delikatnie z mąką oraz pianą z białek. Wlewamy na rozgrzane na patelni masło. Smażymy na silnym ogniu, a gdy spód się zrumieni, smarujemy wierzch konfiturą i składamy na pół. Po chwili przekładamy omlet na talerz.

ocena:

Omlet z konfiturą

składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka konfitury owocowej, np. malinowej lub wiśniowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Źółtka ucieramy z cukrem na kogel – mogel i mieszamy delikatnie z mąką oraz pianą z białek. Wlewamy na rozgrzane na patelni masło. Smażymy na silnym ogniu, a gdy spód się zrumieni, smarujemy wierzch konfiturą i składamy na pół. Po chwili przekładamy omlet na talerz.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję