menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy pieprzem i posiekanym, utartym z solą czosnkiem. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Masło i oliwę rozgrzewamy w brytfannie, wkładamy mięso i równomiernie obsmażamy na złoty kolor. Wlewamy wino i ocet, dodajemy posiekane zioła. Pieczemy 40 minut pod przykryciem w nagrzanym do 200° w piekarniku. Podajemy mięso polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

ocena:

Pieczony udziec jagnięcy

składniki

  • cały udziec jagnięcy (ok. 1,5 kg)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml białego octu winnego 6%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżej szałwi
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy pieprzem i posiekanym, utartym z solą czosnkiem. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Masło i oliwę rozgrzewamy w brytfannie, wkładamy mięso i równomiernie obsmażamy na złoty kolor. Wlewamy wino i ocet, dodajemy posiekane zioła. Pieczemy 40 minut pod przykryciem w nagrzanym do 200° w piekarniku. Podajemy mięso polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję