menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryż wrzucamy do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, gdy woda się wchłonie zawijajmy w koc na dwie godziny. Możemy również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka myjemy, obieramy, drylujemy i gotujemy w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełniamy konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę smarujemy masłem. Nakładamy połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykrywamy ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż wkładamy na pół godziny do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

ocena:

Ryż zapiekany z jabłkami

składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 50 g cukru
  • 4 jabłka
  • ew. 1 łyżka rodzynek, ćwierć łyżeczki cynamonu, kilka
  • łyżek cukru, konfitury

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryż wrzucamy do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, gdy woda się wchłonie zawijajmy w koc na dwie godziny. Możemy również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka myjemy, obieramy, drylujemy i gotujemy w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełniamy konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę smarujemy masłem. Nakładamy połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykrywamy ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż wkładamy na pół godziny do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję