Przepis
Przetwory
Kapary po polsku
Składniki
- 500 g niedojrzałych owoców nasturcji
- kilkanaście sztuk małych szalotek
- po kilka: liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- kilka listków estragonu
- ocet
- 200 g soli
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Kapary po polsku są przygotowywane z zielonych, niedojrzałych owoców nasturcji. Owoce myjemy, osączamy, najlepiej układając je na rozłożonej ściereczce. Następnie przesypujemy solą i po przykryciu talerzykiem, zostawiamy je na 24 godziny. Po 24 godz. Płuczemy owoce nasturcji i zalewamy przegotowanym 2% octem, ponownie pozostawiając je na 24 godz. Po upływie kolejnych 24 godzin zlewamy ocet i wkładamy owoce nasturcji do małych słoików. Przygotowujemy zalewę, gotując razem 250 ml octu – najlepiej owocowego własnej roboty - obrane, pokrojone na ćwiartki szalotki oraz wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min w temp. 85-90ºC.