menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania


Steaki marynuj w składnikach marynaty przez godzinę w temperaturze pokojowej. Odkrój końcówki cukinii z obydwu stron i podziel w poprzek na 4 równe części. Masło wyjmij z lodówki, niech nabierze temperatury.
W moździerzu utrzyj: czosnek, rozmaryn, skórkę cytrynową oraz sól i pieprz. Wymieszaj przyprawy z masłem i schowaj do lodówki.
Wytnij za pomocą małego nożyka miąższ cukinii ale zostaw w skórce. Skrop oliwą cukinię i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15-20 minut.
W rondlu rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszklą dodaj ryż i delikatnie go podpraż.
Wlej wino i odparuj połowę płynu. Dodaj wywar i dopraw pieprzem. Przykryj i gotuj aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj do niego posiekaną natkę i pomidora pokrojonego w drobną kostkę.
Całość wymieszaj i przykryj. Steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej. Czas zależy od wagi (grubości) i rodzaju mięsa. Jeżeli będziecie mieli problemy piszcie podpowiem wam czas smażenia.
Steki podaj z masłem czosnkowym i cukinią faszerowaną ryżem.

ocena:

Stek T-bone z cukinią faszerowaną ryżem po hiszpańsku

składniki

Steki:

  • 4 T-bone steaki
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Cukinia faszerowana:

  • 1 spora cukinia (350g)
  • 200 g ryżu paraboiled
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 500 ml wywaru z kurczaka lub warzywnego
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 mały pomidor
  • 3 łyżki oliwy
  • sól. pieprz

Masło czosnkowe:

  • 50 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania


Steaki marynuj w składnikach marynaty przez godzinę w temperaturze pokojowej. Odkrój końcówki cukinii z obydwu stron i podziel w poprzek na 4 równe części. Masło wyjmij z lodówki, niech nabierze temperatury.
W moździerzu utrzyj: czosnek, rozmaryn, skórkę cytrynową oraz sól i pieprz. Wymieszaj przyprawy z masłem i schowaj do lodówki.
Wytnij za pomocą małego nożyka miąższ cukinii ale zostaw w skórce. Skrop oliwą cukinię i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15-20 minut.
W rondlu rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszklą dodaj ryż i delikatnie go podpraż.
Wlej wino i odparuj połowę płynu. Dodaj wywar i dopraw pieprzem. Przykryj i gotuj aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj do niego posiekaną natkę i pomidora pokrojonego w drobną kostkę.
Całość wymieszaj i przykryj. Steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej. Czas zależy od wagi (grubości) i rodzaju mięsa. Jeżeli będziecie mieli problemy piszcie podpowiem wam czas smażenia.
Steki podaj z masłem czosnkowym i cukinią faszerowaną ryżem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję