menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu, jaja i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15– 20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość pół cm i wykrawamy szklanką albo foremką krążki o średnicy 7 cm. Połowę krążków smarujemy roztrzepanym jajem, a w drugiej połowie wycinamy krążki o średnicy 4 cm, otrzymane pierścienie układamy na całych krążkach i również smarujemy jajem. Układamy je na blasze, kładziemy także wycięte małe krążki posmarowane jajem. Pieczemy w temperaturze 200° przez 10 minut. Przygotowujemy farsz : Grzyby czyścimy, płuczemy, osączamy i kroimy. Mniejsze grzyby pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby. Smażymy na małym ogniu, aż do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy grzyby śmietaną, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Chwilę gotujemy, żeby grzyby odparowały. Nakładamy je do świeżych vol-au-ventów i podajemy gorące.

ocena:

Vol-au-vent z grzybami

składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego lub:
Ciasto maślane
  • 250 g masła
  • 50 g mąki
Ciasto podstawowe
  • 200 g mąki
  • pół jajka
  • sól
  • 1 łyżeczka octu
Farsz
  • 300 g grzybów, najlepiej świeżych, mogą też być pieczarki
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu, jaja i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15– 20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość pół cm i wykrawamy szklanką albo foremką krążki o średnicy 7 cm. Połowę krążków smarujemy roztrzepanym jajem, a w drugiej połowie wycinamy krążki o średnicy 4 cm, otrzymane pierścienie układamy na całych krążkach i również smarujemy jajem. Układamy je na blasze, kładziemy także wycięte małe krążki posmarowane jajem. Pieczemy w temperaturze 200° przez 10 minut. Przygotowujemy farsz : Grzyby czyścimy, płuczemy, osączamy i kroimy. Mniejsze grzyby pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby. Smażymy na małym ogniu, aż do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy grzyby śmietaną, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Chwilę gotujemy, żeby grzyby odparowały. Nakładamy je do świeżych vol-au-ventów i podajemy gorące.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję